Üzleti tippek

Sztrájkoltak a francia közrádió munkatársai

A francia közszolgálati rádió és a külföldre sugárzó, állami költségvetésű Radio France Internationale (RFI) több száz munkatársa vonult kedden az utcára Párizsban. A tüntetők az RFI-t érintő leépítések és a közszolgálati médiában dolgozók szociális helyzetének várható romlása ellen tiltakoztak.

Az RFI legtöbb idegen nyelvű adásának és a közrádió legfőbb csatornáinak munkatársai egynapos sztrájkot is hirdettek, így az adók napközben csak zenét sugároztak. Az RFI vezetősége januárban jelentette be, hogy modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből. A leépítések elleni tiltakozás mellett a sztrájkot meghirdető kilenc szakszervezet a közszolgálati média valamennyi csatornájára, így a rádiók mellett a televíziókra és a nemzeti filmintézetre vonatkozó kollektív szerződésnek a védelmét is a zászlajukra tűzték.

A közelmúltban megszavazott médiatörvény értelmében a közszolgálati adókat egy intézménybe kívánja összevonni a kormányzat. A szakszervezetek szerint így a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés és az abban biztosított szociális garanciák veszélybe kerülnének. Egyúttal a „fizetési sávokat újra kellene tárgyalni”, „bizonyos feleslegesnek ítélt szakmákat felszámolnának”, és „növekedne a jelenleginél kevésbé költséges elbocsátás lehetősége az átszervezések során”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik