Üzleti tippek

Sajtóbotrány a brit királyi családban

Cáfolta a szerdai The Evening Standard hírét a brit királyi család sajtóosztálya. A címlapsztoriként kezelt prosztatarákügy miatt panaszbizottsághoz fordulnak, írja a Guardian.

Súlyos etikai vétséget követett el a londoni The Evening Standard napilap, mikor címlapján számolt be Fülöp herceg állítólagos prosztatarákjáról. Ugyan a királyi család mindig is ügyelt arra, hogy az őket érő sajtópletykákra – különösen ha azok a család egészségére vonatkoztak, s a nyári uborkaszezonban jelentek meg – semmilyen módon se reagáljon, amiatt, hogy a hír bejárta a világsajtót, szakítottak a korábbi gyakorlattal. A közlemény szűkszavúan úgy fogalmaz, hogy a napilap állítása nem igaz.

A királyi család nem hagyja annyiban a dolgot, és a sajtóügyekkel foglalkozó brit panaszbizottsághoz (Press Complaints Commission, PCC) fordul, amelynek kódexét (magánélethez való jog) megszegte közleményével a napilap. A bizottságot már értesítették arról, hogy a királyi család panasszal él, de hivatalosan még nem kaptunk bejelentést, fogalmazott a PCC szóvivője.

A The Evening Standard úgy véli, az olvasóknak joguk van tudni a herceg egészségi állapotáról, ennek ellenére várják a panaszbizottság megkeresését. A lap azt is közölte, hogy későbbi számában (a lap online változatában) már a bővített, javított változat jelent meg a királyi család válaszával együtt.

A napilap szerkesztősége „orvosi forrásoknak” tulajdonítja az információt, amely szerint prosztatarákot állapítottak meg Fülöp hercegnél. A The Evening Standard szerint a kórt április elején állapították meg, amikor a 87 éves herceg négy napra – hivatalosan tüdőgyulladás miatt – befeküdt a VII. Eduárd király kórházba. A lap informátora szerint orvosi körökben köztudott Fülöp herceg betegsége. A szakértő szerint egy olyan súlyos tüdőgyulladás esetén, amely kórházi ápolást tesz szükségessé, a herceg nem vonult volna be mosolyogva a kórházba, és nem írogatott volna ágyán ülve válaszleveleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik