Üzleti tippek

Bércsökkentést tervez a Siemens

A nagyszabású elbocsátások mellett több száz dolgozó bérét is csökkenteni tervezi a Siemens. A Der Spiegel beszámolója szerint főként annak a 390 dolgozónak a fizetését tervezik csökkenteni 10 százalékkal, akikre nem vonatkoznak az IG Metall szakszervezeti szövetséggel kötött bérmegállapodások.

A Siemensnél bejelentett takarékossági program hozzávetőleg 1,2 milliárd euró megtakarítást eredményez, ez nagyjából annyi, mint a Siemens korrupciós ügyében szereplő összeg – emelte ki az IG Metall egyik tisztségviselője.

A Siemensnél július 8-án jelentették be a nagyarányú elbocsátások tervét, amely szerint takarékossági okokból 2010-ig világméretekben 16 750 munkahelyet szüntetnek meg. Ezek közül 5250 a németországi Siemens-munkahelyeket érinti.

A Siemens munkavállalóinak szakszervezete tiltakozott az elbocsátások ellen. Bejelentette, hogy a tervezett leépítéseket jogi úton kívánja megakadályozni, s ezenkívül munkabeszüntetéseket helyezett kilátásba.

A vállalat – amelynek tekintélyét az elmúlt időszakban nagyszabású megvesztegetési, korrupciós botrány tépázta meg – szerte a világon mintegy 400 ezer munkahellyel rendelkezik. A múlt héten kedden ismertetett tervek szerint 12.600 munkahelyet egyszerűen
felszámolnak, míg a fennmaradó 4150 “átszervezés útján” szűnik meg. Az elbocsátások a Siemens valamennyi termelési ágát érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik