Üzleti tippek

Gates 2.0

Főállású filantróp lett júliustól a Microsoft első embere. Bill Gates felhagyott a szoftvercég operatív irányításával, hogy több időt áldozhasson a jótékonykodás oltárán.

A Star Wars játékfiguráival utolsó erejéig védi a szoftver legfelső hatalmát, majd a saját jövőjéről is intézkedik: egyeztet Bonóval, hogy a népszerű gitárszimulációs programban elért eredményei alapján az ír rocker bevegye a U2-ba, majd felhívja Spielberget, hogy a róla készülő film főszerepére kérje fel George Clooney-t – többek közt ezt láthatjuk abban a vicces kisfilmben, amit a tréfás kedvű microsoftos csapat Bill Gates utolsó redmonti munkanapjáról forgatott.

TudTa-e?

2007. június 7-én Bill Gates átvette diplomáját a Harvard Egyetemen. Harminc évvel azután, hogy kimaradt az egyetemről, tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki a régi alma materben.

Az 52 éves multimilliomos, polgári nevén William Henry Gates ugyanis úgy döntött, végleg feladja a Microsoftnál betöltött operatív irányítási pozícióját, s idejének nagy részét inkább a filantrópiának szenteli, mégpedig a Bill & Melinda Gates alapítványnál, amelyet feleségével 2000-ben hoztak létre három „családi” alapítvány egybeolvasztásával. Július 1-jével már csak a szoftveróriás elnöki pozícióját őrzi meg. A döntést közel egy évtizede fontolgatja, két éve pedig fokozatosan „építi le magát” 1975-ben alapított vállalatában. Gates – aki egymás után 13 éven keresztül (1995–2007) viselhette „a világ leggazdagabb embere” címet, az idén pedig 29 milliárd dolláros magánvagyonával harmadikként végzett a Forbes listáján – viszonylag nehéz pillanatban hagyja el cégét, amely egyre keményebb harcot vív a Google-lel és régi riválisával, a Macintosh gépeket gyártó Apple-lel. S bár a világ komputereinek 90 százalékán Windows-programok futnak, a Macintosh számítógépek öt százalékra növelték piaci részesedésüket.

Gates 2.0 – ahogy a Fortune magazin emlegeti – három iroda között ingázik majd: egy napot cégelnökként a Microsoft redmonti főhadiszállásán tölt, kettőt a Gates Foundationnél, Seattle-ben, további kettőt pedig saját irodájában.

Az eddig főállásban pénzcsinálással – valamint agresszív üzletelési stílusa miatt ellenségek gyűjtésével – foglalatoskodó ügyvezető most a jótékonykodás vizeire evez, s látszólag épp eddigi tevékenységeinek az ellenkezőjét műveli majd: pénzt költ, és segítségre szoruló emberek mellé áll. Alapítványának, amely 45 milliárd dollár felett rendelkezik, jelentős részét régi jó barátja, Warren Buffet mágnás adta, aki azért bízta Gatesre a pénzt, mert biztos abban, hogy a komputerguru okosan és hatékonyan használja majd fel azt.

A világ legnagyobb szoftvergyártójának feje pedig nem tétlenkedik: elhatározta, hogy a Bill & Melinda Gates Foundationt a világ legnagyobb karitatív szervezetévé teszi. Az alapítvány elsősorban vakcinakutatásokra, illetve harmadik világbeli országok egészségügyi rendszerének fejlesztésére koncentrál és költ. Még legnagyobb bírálói is kalapot emeltek, amikor bejelentette: egyelőre 30 milliárd dollárt kíván jótékony célokra fordítani, de nem szeretne megállni ennél az összegnél.

Mérföldkövek Bill Gates és a Microsoft életében

– Barátjával, Paul Allennel készítettek egy Basic programot a MITS Altairhez 1975-ben. Gates otthagyta a Harvardot, és tízdolláros órabérért elment programozónak a MITS-hez. Együttműködésük Micro-soft néven futott.
– Öt évvel később szerződést kötöttek egy személyi számítógépeket kiszolgáló operációs rendszer megírására az IBM-mel; ez volt az MS-DOS.
– 1986 márciusában lépett a Microsoft a nagyközönség és a tőzsde elé. Gates abban a pillanatban multimilliomossá vált.
– A PC World folyóirat 1987-ben egy egész számot szánt Bill Gatesnek
– A Windows 95 bevezetését 150 millió fontos marketingkampánnyal „ünnepelték meg”.
– 1998-ban a híres antitrösztper súlyos büntetéssel zárult a Microsoft számára: az ítélet szerint a céget két részre kellett volna osztani.
– 2001 júniusában a fellebbviteli bíróság kimondta ugyan, hogy a Microsoft monopolhelyzetet teremtett azáltal, hogy az Internet Explorert a Windows operációs rendszerekkel együtt szállította, mégis úgy vélte, hogy az ítélet túl szigorú, és megszüntette a végzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik