Üzleti tippek

A Microsoft nem tunyult el – interjú a vezérrel

A Microsoft nem tett le arról, hogy a Yahoo! egészét megvásárolja, de más megoldásokat is keres - tartalmazza többek között az az exkluzív interjú, amelyet Steve Ballmer vezérigazgató a Figyelőnek adott, s ami teljes terjedelmében a lap csütörtökön utcára kerülő számában olvasható majd.

„Jelenleg nem beszélünk a Yahoo! egészének felvásárlásáról, hanem más megoldásokat keresünk. De fenntartjuk annak a lehetőségét, hogy ajánlatot tegyünk a Yahoo! egészére, vagy tárgyaljunk az olyan szakadár részvényeseikkel, mint például Carl Ichan” – közli a Figyelő hetilapnak adott interjújában Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a Yahoo! felvásárlására tett lépéseik elutasítása utáni helyzetről.

Steve Ballmer – aki a Microsoftot 33 éven át irányító Bill Gates-től július elsején veszi át az elnöki stafétabotot – öt kelet- és közép-európai országot érintő körútja keretében látogatott Budapestre, s hétfőn reggel magyarországi programja nyitányaként amerikai stílusú előadásán jelentette be a Microsoft Server termékcsalád megújulását. Ezt követően – még a kormányfővel folytatott parlamenti megbeszélése előtt – adott hosszabb lélegzetű interjút a Figyelőnek.

Szerinte nem reagáltak későn a piaci jelzésekre (Fotó: Hartyányi Norbert)

Szerinte nem reagáltak későn a piaci jelzésekre (Fotó: Hartyányi Norbert)

Arra a felvetésre, miszerint a leggyorsabban fejlődő informatikai területeken, különösen az online hirdetési piacon a Microsoft lassan reagál, s csak mostanában kezdi igazán felismerni az e szegmensben rejlő hatalmas piaci lehetőségeket, Ballmer elismeri: a Google valóban megelőzte az informatikai ágazat többi szereplőjét abban az értelemben, hogy elsőként lelte meg a titkos receptet, ami a keresést üzletileg is eladhatóvá teszi.

Cáfolja ugyanakkor, hogy a Microsoft késve reagált volna az online hirdetési piacon történtekre. Mi több, úgy véli, a Microsoft nem csupán a hagyományos szoftverek piacán, hanem több innovatív területen is erős, önálló fejlesztésekkel van jelen. Ezek közé sorolja például az interaktív televíziózást, az Xbox Live szolgáltatást, amely közösségi élménnyé teszi a játékot, vagy éppen az okostelefonok (smartphone-ok) piacát, ahol állítása szerint csupán a Nokia szoftvere előzi meg a Windows Mobile operációs rendszert.

(A Steve Ballmerrel készült interjút és a Microsoftra váró kihívásokat elemző cikket teljes terjedelmében a május 22-én megjelenő Figyelőben olvashatják.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik