Üzleti tippek

Gmail nélkül marad a Google

admin
admin

2008. 04. 01. 12:00

Németország után az Európai Unióban is vesztésre áll a Gmail név használatáért vívott küzdelemben a Google. Egy német vállalkozás szlogenje miatt Európában valószínűleg GoogleMail lesz a webes levelező szolgáltatás neve.

Komoly presztízsveszteség érte a webvilág egyik legmeghatározóbb cégét, a Google-t március közepén, az internetes keresőt működtető cég újabb csatát vesztett a Gmail név Európai Unióban való használatáért vívott küzdelemben. A védjegyekkel foglalkozó európai bíróság döntése alapján ugyanis az EU-ban egy német céget, a P1 Private GmbH-t, illetve tulajdonosát Daniel Gierscht illeti meg a név használatának joga.
A német üzletember még 2000-ben szerezte meg a G-mail márkanevet, és akkor valószínűleg még nem gondolta, hogy jó néhány európai bíróságon meg kell majd fordulnia, hogy megtarthassa a jogot. Daniel Giersch vállalkozása egy levelezőrendszert is üzemeltet, amelynek szlogenje nagyjából így hangzik: G-mail… és a levél már úton is van! A német üzletember állítása szerint a jelmondatban szereplő G saját vezetéknevére utal.

Akadálypálya

A problémák 2004-ben, a Google új, internetalapú levelezőszolgáltatásának elindulása után kezdődtek, amikor a keresőcég jó kapitalista vállalkozáshoz méltóan nekilátott, hogy világszerte bejegyeztesse a megoldás márkajelzését, vagyis a Gmail kifejezést. Ez meglehetősen sok helyen sikerült is – jelenleg mintegy 60 országban a Google birtokolja az elnevezést –, azonban Európában több helyen is akadályokba ütközött az amerikai társaság.

Daniel Giersch Németországban már megvívta a maga harcát a keresőcéggel, és egy 2007-es bírósági döntés alapján győztesként került ki az ügyből. A Google így ott a GoogleMail jelzést használja internetalapú levelezőszolgáltatására. Hasonlóan járt a társaság Nagy-Britanniában is, ahol már 2005 óta kénytelen használni ezt az elnevezést.

Az európai felhasználók többségének azonban egyelőre valószínűleg nem kell megtanulniuk az új márkanevet, mivel elemzők szerint a Google addig folytatja majd a jogi harcot, amíg erre lehetősége van. Az amerikai társaság az Európai Elsőfokú Bírósághoz fellebbezhet, amely a második legmagasabb szintű bíróság a közösségben.

Tágabb határok

Tudta-e?

A freemail.hu szolgáltatást a Soros Alapítvány Kulturális és Kommunikációs Központja alapította, tőlük 1999-ben vette át a Matáv – a Magyar Telekom elődje – internetszolgáltató leánycége, a Matávnet (később Axelero, majd T-Online Magyarország).

Az egyik legkorábbi webalapú levelező szolgáltatás az 1997-ben elindított Hotmail volt, amelyet később felvásárolt a Microsoft. A webalapú e-mail rendszerek területén azonban az igazi felfutást a Google megjelenése jelentette, a Gmail elindítása az új technikai megoldásoknak köszönhetően gyors fejlődést hozott a netes levelező szolgáltatások piacán. Ráadásul amellett, hogy a Google a felhasználóknak minden korábbinál nagyobb tárhellyel kedveskedett, utat mutatott a webmail szolgáltatások üzleti hasznosítására is, szöveges hirdetéseket jelenítettek meg a Gmail felületein.

A Google webalapú levelezőszolgáltatásának 2004-es bevezetésekor egy gigabájtos tárhelyet kínált, az elküldhető csatolmányok mérete pedig a tíz megabájtot is elérhette, ezzel lényegesen megnövelte az ingyenes internetes levelezőrendszerekkel kapcsolatos felhasználói elvárásokat. Kezdetben csak azok használhatták a szolgáltatást, akik meghívót kaptak egy már aktív Gmail-felhasználótól. Az indulás óta persze jó néhány változás volt a rendszerben, így 2007 februárja óta már bárki létrehozhat gmailes postafiókot, s a tárhely mérete hat gigabájtra nőtt. A fizetős felhasználók számára az ingyenes Gmail-tárhelyhez hozzájöhet még 10 gigabájttól egészen 500 gigabájtig terjedő érték, amely a képmegosztó szolgáltatás, a Picasa és levelezőrendszer között oszlik meg. Az elküldhető csatolmányok mérethatárát 2007 májusában emelte húsz megabájtra a Google,.

Hazai kedvenc

A legnépszerűbb netes levelezőszolgáltatásnak ma is a Yahoo!Mail számít, amely elsőként kínált korlátlan tárhelyet. Sikeréhez hozzájárult egyszerű kezelhetősége mellett az is, hogy színekkel is segítik az elektronikus postafiókok személyre szabását. Nagy lépés volt a szolgáltatás történetében, hogy 2007-ben azonnali üzenetküldő megoldást is beépítettek a Yahoo!Mailbe, így használói akár chatelhetnek is.

A globális webalapú levelezőrendszerek Magyarországon is egyre népszerűbbek a tárhelykínálat és a csatolható állományok mérete miatt. Persze léteznek hazai kedvencek is, a legtöbben az Origo által üzemeltetett Freemailt használják. A tavaly októberben 10. születésnapját ünneplő megoldásnak már jóval több mint hárommillió felhasználója van, közülük naponta mintegy 850 ezren keresik fel az oldalt, a napi e-mail forgalom pedig 11 millió fölött van. A Freemail egy gigabájtnyi ingyenes tárhelyet kínál, és a levelezés mellett telefonálni, chatelni valamint képeket és képeslapot küldeni és megosztani is lehet a szolgáltatás keretében.

Az internetalapú megoldások komoly előnye, hogy a felhasználó bárhonnan elérheti az elektronikus postaládáját, csak egy internetkapcsolat kell hozzá. Persze ennek is van hátulütője, hiszen ha nincs netkapcsolat, akkor arra sincs lehetőség, hogy a régi üzeneteket átnézze a felhasználó, ami a kliensalapú megoldásoknál, mint a Microsoft Outlook, a Mozilla Thunderbird vagy az Apple Mail adott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.