Üzleti tippek

Egy cégbe kerülhet az MVM és a Mol vezetékhálózata

A Magyar Villamos Művek (MVM) átalakításának egyik variációja szerint közös cégbe szerveznék az állami társaság áramszállító vezetékhálózatát és a magántulajdonú Mol nagynyomású gázcsőrendszerét – írja a Népszabadság.

Gyurcsány Ferenc szerdán újabb tájékoztatón nyomatékosítja azon elképzelését, hogy a villamos művek monopóliumát meg kell szüntetni. Veres János pénzügyminiszter a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a társaság átalakítására „négy plusz egy” variáció van az asztalon, amelyről április végéig döntenek. Azóta már senki nem vonja kétségbe, hogy az egész ország áramrendszerének egyensúlyáért felelős rendszerirányító, Mavir Zrt. elkerül az MVM-től. Minden más leválasztása azonban sokkal nagyobb érvágást jelentene a cégnek. Szakértők szerint a társaság több százmilliárdos értékének harmadát teszi ki a nagykereskedelem, harmadát a paksi atomerőmű és harmadát a vezetékhálózat.

A legvitásabb kérdés azóta a formailag a Mavir alá tartozó vezetékhálózat jövője. Ennek leválasztására több lehetőség van. Az EU általános energiaipari irányelveiben leginkább azt kifogásolja, ha a szállítás a termelő és/vagy a kereskedő kezében van. Kérdés, hogy a nagy értékű vezetékrendszert a Mavir rendszerirányítási tevékenységével együtt vigyék ki, avagy a „szállítást” a Mavirról is leválasszák, és az utóbbi maradjon csupán rendszerirányító.

A pénzügyminiszter által említett négy lehetőség forrásaink szerint e lehetőségek különböző kombinációjából áll. A plusz egy pedig az első hallásra legmeghökkentőbb variáció. E szerint egy közös cégbe szerveznék az állami MVM áramvezeték-rendszerét és a magántulajdonú Mol nagynyomású gázvezeték-hálózatát. A lehetőséget még az Orbán-kormány vetette fel, amikor a Mol gázüzletágát kívánta kivásárolni, és egy nagy állami energiaholdingot akartak létrehozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik