Üzleti tippek

Drágábbak lesznek a vállalati hitelek

A legnagyobb hiteldrágulásra a középvállalatoknak kell felkészülniük, de a kisvállalkozások is a források drágulására számíthatnak. A vállalatok fizetési fegyelme a lassuló gazdaság körülményei között kismértékben, de romlik.

A másodlagos jelzálogpiaci válság hatása nem jelenti a forrásbőség végét, viszont egyértelműen jelenti a források drágulását – mondta egy sajtóbeszélgetésen Plank Gábor, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese.

Középvállalatoknál lesz komolyabb drágulás

Az elmúlt időszakban kialakult egy olyan erős verseny a bankok között a középvállalati piacon, amely már nem a racionális mezőben volt – vélte a bankvezető. Egy középvállalat rövid lejáratú hitelhez akár tíz százalék teljes hiteldíjmutató (THM) alatt is hozzájuthatott. Ennek a világnak idén már valószínűleg vége szakad, komolyabb hiteldrágulás leginkább a középválallati körben képzelhető el – derült ki a bankár szavaiból.

A kisvállalatok kegyeiért már nem versengtek ilyen mértékben a bankok, ám a szemfülesek ebben a körben is 15 százalék THM alatti rövid lejáratú hitelhez jutottak. Ebben a körben a bankvezető a középvállalatoknál kisebb mértékű hiteldrágulást prognosztizált. A drágulás várható általános mértékéről konkrétan nyilatkozni olyan lenne, mint lottószámokat mondani – mondta a bankvezető. Számos bizonytalansági tényező van, ilyen például az infláció tényleges alakulása.

Romló fizetési fegyelem

A FigyelőNet kérdésére Plank Gábor elmondta: kismértékű romlást tapasztaltak a vállalatok fizetési figyelmében, amit természetesnek tekintenek a lassuló gazdasági viszonyok közepette. A bank veszteségrátája így sem haladja meg az egy százalékot.

A Budapest Bank (GE Money Bank) vállalati üzletága 2007 végéig 342,7 milliárd forint értékben helyezett ki hiteleket ügyfeleihez, amely 24 százalékos bővülést jelent az előző évi 275,6 milliárd forinthoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik