Üzleti tippek

Bűvös hatos

Évről évre növeli forgalmát a világ médiapiacát leginkább meghatározó hat nagy ügynökségcsoport. Összbevételük 2006-ban 38,7 milliárd dollár körül mozgott.

A világ legnagyobb ügynökségi csoportosulásaként jegyzett Omnicom 2006-ban nem kevesebb mint 11,3 milliárd dollárt kasszírozott, ez az Advertising Age szaklap által becsült globális ügynökségi összbevétel csaknem egyharmada. A tavalyi év a jelek szerint még jobban sikerült a többek közt a BBDO-t, a DDB-t, a TBWA-t, az OMD-t vagy a PHD-t is magában foglaló médiaóriásnak, miután a cég az év első kilenc hónapjában tíz százalékkal fejelte meg korábbi eredményeit. Noha üzleteit nagyrészt az Egyesült Államokban bonyolítja, egyre nagyobb hangsúlyt fektet az ázsiai terjeszkedésre: a 2006-ban lebonyolított 16 akvizíciója közül a legfontosabbak kínai és indiai cégeket érintettek.

Keleti vonzásban

Szintén keletre kacsingat a második legnagyobb szereplő, a WPP is, amely csak 2006-ban 44 akvizíciót bonyolított le, s ezzel a legaktívabb ügynökségcsoportként tartják számon. A tízmilliárd dolláros bevétellel büszkélkedő társasághoz tartozó Millward Brown például felvásárolta az All China Strategic Research Co. kutatócég 95 százalékát, így immár Kínában is megvetette a lábát, ugyanakkor tovább erősíti pozícióját Európában, ahonnan bevételeinek 40 százaléka származik. Ennek egyik jele a marketinggel és kommunikációval foglalkozó spanyol Tapsa felvásárlása, amelyre 2007 áprilisában került sor. A csoportosulás nevéhez olyan reklámügynökségek tartoznak, mint a Grey, a JWT, az Ogilvy & Mather vagy a Y&R, médiavonalon pedig a MediaComot, a Mediaedge:ciát
és a MindShare Groupot összefogó Group M-et szükséges megemlíteni. A WPP bevételeinek oroszlánrésze (47 százalék) a reklám területén folytatott tevékenységből származik, de a média, a piackutatás, a PR és a branding is jól hoz a konyhára. 2007 első három negyedévében 8,75 milliárd dollárt kasszírozott a cég, körülbelül 250 millióval kevesebbet, mint a nagy testvér. Legnagyobb ügyfelének, a Ford Motor Co.-nak 595 millió dollárt köszönhet.

Noha a harmadik helyen rangsorolják, az utóbbi két esztendőben nem remekelt az Interpublic. Míg a versenytársak általában növekedésről számolhatnak be, addig a társaság 2006-ban 6,1 milliárd dollár bevétellel 31,7 millió dolláros visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, 2007 első kilenc hónapjában pedig pontosan az Omnicom bevételeinek fele, vagyis 4,5 milliárd dol¬lár került a kasszába. Ez minden bizonnyal összefüggésben van azzal, hogy a WPP-vel ellentétben az Interpublic nem a felvásárlások bajnoka. Sőt, 2006-ban 51 ügynökség is viszszavonult a hálózatból, mint például a Stein Rogan & Partners vagy a Howard, Merrell & Partners; ezek
összes részvényeiket visszavásárolták az ügynökségcsoporttól.

Leépített stáb

Tudta-e?

A Daimler Chrysler 1926 óta az Omnicom ügyfele. Ma ők számítanak a legfontosabb partnernek: 2006-ban 410 millió dollárt, azaz a bevételek 3,6 százalékát hozta a csoportnak.

A Publicis 5,8 milliárd dolláros bevételével a negyedik a legnagyobbak közt. A francia konglomerátum forgalmának 70 százaléka reklámtevékenységből származik. A Digitas hálózatának 1,3 milliárd dollárért való felvásárlásával a társaság 2006-ban a digitális piacra is betört, s még ugyanabban az évben megszerezte a konkurens Interpublic 1,2 százalékát. Olyan partnereket sikerült megnyernie, mint a Renault, az Orange, a Marriott, a Wal-Mart vagy az Oracle, ugyanakkor elveszítette a General Motors, a Heineken és a Nokia médiamegbízását. Legnagyobb ügyfele, a Procter & Gamble bevételeinek hozzávetőlegesen tíz százalékát biztosítja. A keleti terjeszkedésben a Publicis is fantáziát lát, így 2007 júliusában felvásárolta a török Yorum, Allmedia, Bold & Zone részvényeinek többségét. Korábban, 2006 októberében a japán Emotion céget vásárolta fel, amelyik az idei pekingi olimpia szervezésében játszik fontos szerepet, majd egy évvel később Japán legnagyobb reklámügynökség-hálózatával, a Dentsuval lépett együttműködésbe. A hatos lista ötödik helyezettje az ázsiai reklámügynökségek 35 százalékát birtokolja, és az Egyesült Államokban is van nyolc irodája.

Az 1,8 milliárd dolláros bevétellel sort záró Havas 2006-ban többször leépítései miatt került be az újságokba, amikor is megvált dolgozóinak hét százalékától. Azért, hogy megtarthassa legnagyobb ügyfelét, a Peugeot-hoz tartozó Citroënt, az Euro RSCG-t, az MPG-t és az Arnold Worldwide-ot működtető hálózat hajlandó volt visszavásárolni a Scher Lafarge ügynökséget, amelytől még 2001-ben megvált.

Másolt helyzet

Akvizíció szempontjából a magyar piacot leginkább a nemzetközi történések formálják. Simon Zsolt, a Mediaedge:cia ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt évek legjelentősebb eseményét a WPP jegyzi azzal, hogy felvásárolta a Grey csoportot; ez érintette a Mediacomot, Magyarországon pedig az MC Mediát is. Az akvizíciót követően a Mediacom, a Mediaedge:cia és a MindShare öszszefogásából létrejött a Group M, a világ legnagyobb médiaügynökségi csoportosulása.

Jelentős változást eredményezett az Omnicom részéről Magyarországon is, hogy az OMD mellett elindították másik márkájukat, a PHD-t, és a két társaság bizonyos funkcióit egy közös szervezetbe, az Omnicom Media Groupba vonták öszsze. Ez történt a Zenith OptiMedia és a Starcom esetében is, ahol közös cégben, Denuo név alatt működik a továbbiakban a vállalat. Informá¬cióink szerint hasonló folyamatra kerülhet sor az Interpublic Grouphoz tartozó Universal McCann és az Initiative Media között is, ahol állítólag a cégek összeolvadása folyamatban van. „Ezek azonban elsősorban nem aktuális akvizíciók hatásai, hanem korábbi felvásárlások, fúziók, valamint egyéb nemzetközi megállapodások által idővel életre hívott strukturális változások” – magyarázza Simon Zsolt a hasonló típusú események hátterét.

A magyar reklámpiacot ügynökségi oldalról érintő kiemelkedő akvizíciónak számít a Kirowski eladása is. A céget az Aegis vállalatcsoport digitális vállalata, az Isobar vásárolta meg tízmillió euróért, még 2005 végén.


Erősödő digitalizálódás

Bosko Spasojevic, a Starcom ügyvezető igazgatója két irányvonalat lát, ami az ügynökségi élet jövőjét illeti. Egyrészt az ügynökségek konszolidációja várható, mégpedig
az anyacégek ernyőmárkái alatt, ami az erők egyesítésének eredményeként újabb felvásárlásokat vonhat maga után. Másik tendenciaként a digitalizálódást említi, vagyis hogy a hagyományos, offline médiabefektetésekről a hangsúly fokozatosan a digitális média irányába tolódik el.

Nagy akvizíciók nélkül

Simon Zsolt, a Mediaedge:cia ügyvezető igazgatója szerint a magyar piac mérete, illetőleg a helyi vállalatok értéke jellemzően nem éri el a nemzetközi csoportok ingerküszöbét, ezért jelentős hazai akvizíciókra nem lehet számítani. A globális és esetleges helyi akvizíciók nagy része várhatóan a szűkebb rétegszolgáltatásokat nyújtó ügynökségekre (például: internet és annak szakterületei, sport-, eseménymarketing, promóció stb.) összpontosít majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik