Üzleti tippek

Lapunknak adott nyilatkozata miatt kirúgták a szlovákai magyar rádió igazgatóját

Menesztette a szlovák közszolgálati rádió vezérigazgatója Nagy Ildikót, a nemzetiségi - döntően magyar nyelven sugárzó - Pátria Rádió igazgatóját.

Nagy Ildikó másfél éve irányította a nemzetiségi adások szerkesztőségét, amelynek magyar nyelvű műsorai a tavalyi év második felében azért kerültek veszélybe, mert a középhullámon sugárzó csatorna megtartására nem volt pénz.

A fejlemények nemzetiségpolitikai üggyé duzzadtak. A végső fázisban a szlovák kormány adott ugyan pénzt, de a magyar igazgatónak mégis mennie kell, mert Miroslava Zemková vezérigazgató szerint a kritikus időszakban „rémhíreket terjesztett” a Pátria megszüntetéséről. Nagy Ildikó a lapunknak adott interjújában arról beszélt, hogy a rádió vezetése „túszként használja” a magyar adást arra, hogy a kormányból még több pénzt csikarjon ki, a pozsonyi Új Szónak pedig azt nyilatkozta, hogy a dolgozók sztrájkra készülődnek a megvonások miatt.

Nagy Ildikó az MTI-nek elmondta: munkaviszonya gyakorlatilag azonnali hatállyal, január utolsó napjától szűnik meg. Utalt arra, hogy Zemková indoklása mögött személyes indítékokat lát, a vezérigazgató nem tudja feldolgozni, hogy „ellenszegültem a közszolgálati rádió öt csatornája közül egyedül a Pátriát sújtó diszkriminatív szemléletnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik