Üzleti tippek

Megszűnhet a felvidéki magyar rádió

Gyakorlatilag megszűnhet a szlovák rádió magyar adása, mert a rádió és a kormány közötti vitában „túszként használják a magyarokat". A szlovák kormány mutyizást emleget, és nem akarja finanszírozni a sugárzást.

Számvevőszéki ellenőrzést kért a szlovák miniszterelnök-helyettes a Szlovák Rádiónál. Dusan Caplovic vélekedése szerint a rádió által a sugárzásért fizetett 45 millió koronás díj indokolatlanul magas. Ezt az összeget egyébként idén is visszatartották, s nem utalták át a rádiónak, aminek következtében a rádió nem tudja fizetni a középhullámú sugárzás díját.

A magyarok fizettek

Amíg a szlovák kormányban magyar képviselők is helyet foglaltak, addig a kisebbségi rádiózásra kevesebb számonkérés mellett is adtak pénzt.

A Szlovák Rádió Pátria nevű, 8 órás magyar nyelvű adását azonban sok idős ember még ezen a hullámsávon hallgatja, így ennek megszűnése a dolgozók szerint akár a magyar adás végét is jelentheti. A Szlovák Rádió vezetése a pénzhiányos helyzetben többféle megoldási lehetőségen gondolkodik. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a magyar nyelvű adás műholdon és az interneten lesz fogható.

A kisebbségektől elvették az URH-t


Nagy Ildikó, a Pátria főszerkesztője a FigyelőNet érdeklődésére elmondta: korábban nem csak középhullámon, hanem 3 URH frekvencián is sugároztak, ezt a lehetőséget azonban nemrég elvették tőlük. Cserébe azt ígérték, hogy finanszírozzák 3 jó minőségű középhullámú frekvencia működtetését, ez azonban a mai napig nem történt meg. Így nemcsak a napi 8 órányi magyar, de az ukrán, ruszin, roma és cseh nyelvű adások is rosszabb minőségben hallhatók.

Ki hallgatja?

Szlovákiában körülbelül 500 ezer magyar él, zömében az ország déli részén. A Pátria Rádió hallgatottságáról azonban csak országos felmérés van, aszerint pedig nagyon kicsi a nemzetiségi műsorok iránti érdeklődés.

A rádió egy másik munkatársa szerint az is elképzelhető, hogy lesz egyórás kisebbségi műsor az egyik szlovák nyelvű adón. Szerinte több lehetőség is nyitva van még, a végleges döntés ugyanis még nem született meg.

A magyar közösség felvetette azt a lehetőséget is, hogy az ország déli területein – ahol sok magyar él – valamelyik szlovák nyelvű URH-adás helyén sugározzanak magyar műsort, de ezt Lubos Machaj, a Szlovák Rádió programigazgatója a pozsonyi Új Szónak adott interjújában határozottan cáfolta.

Dusan Caplovic szerint a hiányzó összeget a rádiónak saját forrásból kellene előteremteni, de vélekedése szerint 45 millió korona a sugárzásra túl sok, „10 óra adás nem kerülhet ennyibe, érdekes pénzügyi machinációk folyhatnak a rádióban”. A Szlovák Rádió nemcsak állami támogatásból él, hanem reklámokból és a hallgatóktól szedett előfizetési díjakból is van jövedelme.

A magyarokkal zsarolnak

Mi várható?

A szlovák Rádiótanács december közepén tárgyalja az ügyet. Lehet, hogy megszavazzák a finanszírozást, de az is elképzelhető, hogy újabb tervet készíttetnek a rádióval.

A magyar főszerkesztő szerint a Szlovák Rádió vezetése “túszként használja őket” a pozsonyi kormánnyal szemben. Vélekedése szerint a rádió vezetése a kisebbségi adások megszüntetésével (illetve az azzal való fenyegetéssel) csak több pénzt akar kicsikarni az állami költségvetésből. A szlovák kabinet ugyanis jelenleg elég rosszul áll a kisebbségekkel kapcsolatban, a nemzetiségi műsorok ellehetetlenülése pedig tovább rontaná a pozsonyi kabinet hírnevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik