Üzleti tippek

Pest megér egy Estit

admin
admin

2007. 10. 16. 08:34

Hónapokon belül visszatérhet a rikkancsok zsivaja a fővárosi aluljárókba – feltéve, hogy végre sikeresen indul újra az Esti Hírlap.

„Pártoktól független, de nem semleges”, a hazai „szellemi kasztosodásra” nemet mondó Esti Hírlapot ígért a szeptember végi bemutatkozáskor Füstös Zsolt főszerkesztő. A mutatványszámot kezükbe kaparintók viszont mintha időutazásra indultak volna: a húsz évvel ezelőtti layout köszönt vissza szinte minden elemében. A már a mutatványszámot is jegyző Füstös Zsolt közlése szerint ez később sem változna: amit lehet, próbálnak megtartani a régi arculatból.

Aki kapja…

Nem megyA rendszerváltás óta több fővárosilap-indítási kísérlet is csődöt mondott: ahogy az Esti Hírlap sem tudott megkapaszkodni a piacon, a múlté a Budapesti Nap, de nem ért meg túl sok kiadást a szintén a kétmilliós piacra bazírozó Holnap és a Tőzsdei Kurír sem. Volt olyan lap – például a másfél éves működés után megszüntetett Reggel –, amely úgy próbált előre menekülni, hogy lemondott a fővárosról. Az esti lapok közül az utolsó országos terítésű a Kurír délutáni kiadása volt – még a kilencvenes években.

A január közepi indulást megelőzően – a tervek szerint október 23-án – már ingyenes „nulladik számmal” jelentkezik a 10-12 belsőst és körülbelül ugyanennyi külsőst számláló, még verbuvált stáb, amelynek hetente hat kiadást kell majd készítenie. Kezdetben csak a fővárosban, 20-25 ezer példányban jelenik meg a lap, a hagyományoknak megfelelően délután öt órakor. Füstös jelezte: próbálkoznak majd ugyan, de „vidéken nem valószínű, hogy menne” ez a műfaj. Az újdonság ereje és olyan dolgok, amelyeket máshol nem kap meg az olvasó – ezzel törhetnek be a piacra a főszerkesztő szerint. Ez utóbbi kategóriában elsősorban az oknyomozó háttéranyagokat és az olyan – egymással meredeken szembemenő – publicisztikákat említi, amelyek máshol nem jelenhetnek meg.

Az Esti Hírlap amolyan lakossági hangulatjavító intézkedésként indult, s évtizedeken át az ország egyetlen bulvárnapilapja volt; fénykorában átlagos példányszáma a 380 ezret is elérte. Kálváriája az állami sajtómonopólium megszűnésével, illetve a versenytársak megjelenésével kezdődött. (A főszerkesztő hangsúlyozza: az azonos arculat ellenére ők nem a pártállami Estit, tekintik elődjüknek, hanem az 56 októberében pár számot megért kiadványt.)

A rendszerváltás éveiben Robert Maxwell médiabirodalma vásárolta be magát 40 százalék erejéig a cégbe, de nemsokára ismét az (állami) Hírlapkiadó Vállalat lett a többségi tulajdonos, 1994 nyarán a Magyar Nemzettel és az Expresszel együtt a Mahir-lapcsoportba került az Esti, ott azonban két és fél év múlva „kihalt”.
<#zaras_mm#>
Megszűnése után többször próbálták újraéleszteni. 1997–98 fordulóján ingyenes lapként élt pár hónapig, 2000 júliusában pedig egy szegedi fiatalember vette meg árverésen, potom ötmillióért a lap alapítói és kiadói jogait. Legutóbb négy éve jelentkezett a lap a piacon, ám alig két hónap után már ingyenesként terjesztették, újabb négy hónap múlva ismét megszüntették az Estit.

Új gazda

A kultusztárca lapnyilvántartása szerint tavaly decemberben szerezte meg az újság alapítói és kiadói jogait az ETON Hungary Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft., amely a szerkesztőség címeként XIX. kerületi telephelyét, míg főszerkesztőként a céget 16 hónapja – ötéves megbízatással – ügyvezető, a napilapszakmában ismeretlen Heves Róbertet jelölték meg.

Szintén csak vidéki rádiós és tévés, valamint fővárosi utazási magazinos tapasztalata van a 14 évet a médiában már eltöltött Füstös Zsoltnak, aki sem a befektetőkről, sem a lapba tett összegről és a tulajdonosok elvárásairól nem kívánt nyilatkozni. „Az újság ára száz forint alatt lenne, de inkább az ötvenhez közelítene” – mondja, marketingjükről egyelőre annyit közölve: a feladatot külső cégre bízzák, de még nem találták meg jövőbeni partnerüket.

Terjesztői hálózatuk is alakul: most járják végig a kerületi önkormányzatokat, hogy beszerezzék az utcai árusításhoz szükséges engedélyeket.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.