Üzleti tippek

Megsemmisítették a közbeszerzés eredményét

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az Őrmező Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 13 paneles lakóépület utólagos hőszigetelésére kiírt tenderét, mivel érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek. A nyertes pályázó három olyan hibát követett el, amelyek közül már egy is érvénytelenítette volna az ajánlatát.

Az Őrmező Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet idén januárban írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 13 épület 1.690 lakásának utólagos hőszigetelésére. Az összességében legelőnyösebb ajánlatot kívánta elfogadni úgy, hogy 80 százalékos súllyal veszi figyelembe az árat, 10-10 százalékkal pedig a többletgarancia idejét és az előteljesítést.

A március 19-iki határidőig 7 cég adott ajánlatot, a legolcsóbb a Fehérép Kft. bruttó 394 milliós ajánlata volt, a legdrágább ajánlatot a Váli Építőipari Kft. tette 521 millió forinttal. A Döntőbizottságnál a 447 millióval második helyre sorolt Épkar Zrt. kezdeményezett eljárást. Az első kifogása az volt, hogy a nyertes nem az ajánlatában szereplő vékonyvakolatra, hanem másra adott be műszaki megfelelőségi igazolást, a Döntőbizottság pedig ezt elfogadva érvénytelennek mondta ki a nyertes ajánlatot.


Az ár nem volt ok


Volt azonban két további érvénytelenségi ok is. Az egyik szerint kötelező volt nyilatkoznia minden ajánlattevőnek az ajánlat kidolgozásával és beadásával kapcsolatos költségekről, a nyertes viszont ezt nem tette meg. A harmadik érvénytelenségi ok pedig egy számítási hiba volt. A nyertes cég a 2008. június 30-iki befejezési határidőhöz képest 36 napos előteljesítést vállalt, amit május 26-ra számolt ki. Valójában a 36 napos levonással május 25-ét kellett volna megadnia befejezési határidőnek.

A panaszos kifogásolta azt is, hogy a nyertes kirívóan alacsony áron vállalta volna a munkát. A közbeszerzési törvény az ajánlatkérő kötelezettségévé teszi a kirívóan alacsony ajánlat kiszűrését, de hogy mi számít annak, azt mindig az adott esetben kell eldönteni. Itt a becsült költséghez mért 22 százalékkal alacsonyabb ajánlati árat a döntőbizottság nem tartotta kirívóan alacsonynak.

A Közbeszerzési Döntőbizottság – szankcióként – megsemmisítette az ajánlatkérőnek a tendert lezáró döntését, és 1 millió forint bírságot is kiszabott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik