Üzleti tippek

Április végén hirdetik az első vidékfejlesztési pályázatot

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) első jogcímét várhatóan április 23-án teszi közzé a szaktárca, amelyre ettől kezdve be lehet nyújtani a pályázatokat - tájékoztatott Ficsor Ádám, a témáért felelős szakállamtitkár egy agrár- és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai tanácskozáson.

A szakállamtitkár elmondta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot Magyarország február 21-én nyújtotta be az unió bizottságának. A program az uniós rendelet közzétételétől számítva kevesebb mint két hónap alatt készült el. Az uniós testülettől március 10-én érkezett meg az a befogadó levél, amely nyugtázta, hogy a beadott dokumentum formailag helyes, és hiánypótlásra nincs szükség.

Az agrártárca szakpolitikusa jelezte, hogy még mintegy 50-60 részletkérdés – például az öntözés támogathatósága – tisztázása folyik a magyar és az uniós szakértők között. Ez az egyeztetés annak érdekében történik, hogy a program a beadástól számított 6 hónapot követően az unió illetékesei véglegesen is elfogadják az ÚMVP-t. Ezt követően lehet ugyanis a programban szereplő jogcímeket hivatalosan meghirdetni.

A belföldi jogalkotás folyamata is felgyorsult – utalt a már megtett lépésekre a szakállamtitkár. Április 10-én hatályba lépett az a törvény, amely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program igénybevételének kereteit szabályozza. A miniszteri rendeletek, amelyek konkrét módon meghatározzák, hogy a gazdálkodók milyen jogcímeken vehetnek támogatást, várhatóan a jövő hét elején jelennek meg. A végleges ütemezést ezt követően teszik közzé az agrártárca honlapján.

A gazdálkodók a kedvezőtlen adottságú területeken folytatott gazdálkodásra, továbbá a trágyakezelés modernizálására, a szántóföldi növénytermesztés és kertészet, valamint az állattartás gépesítésének előmozdítására, valamint a kevésbé jó termőhelyei adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területek erdősítésére vehetnek igénybe uniós forrásokat.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részleteiről a jövő héten egyeztetnek a Luxemburgban megtartandó uniós agrárminiszteri tanácsülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik