Üzleti tippek

Az iszlám világban erősít a British Council

A British Council is kivonul Magyarországról és több más európai országból, hogy tevékenységét elsősorban az iszlám világban erősíthesse.

A hétfői The Times értesülése szerint a brit kultúra, tudomány, technológia és az angol nyelv külföldi megismertetéséért felelős, 1934-ben alakult szervezet jövő márciusig Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Finnországban, Spanyolországban és a három balti köztársaságban zárja be irodáit.

Megszűnik egyebek mellett az olyan hagyományos európai kulturális események finanszírozása, mint amilyen például a nagy hírű londoni zenekar, a London Sinfonietta tavalyi balti körútja volt, és az érintett országokban bezárnak a British Council-könyvtárak is, hacsak nem tudják magukat fenntartani oktatási kurzusokkal. A szervezet évente 186 millió fontot (72 milliárd forintot) kap a brit külügyminisztériumtól, emellett 300 millió font (117 milliárd forint) saját jövedelemre tesz szert oktatási tevékenységéből.

Martin Davidson, a British Council áprilisban belépő új vezérigazgatója azt mondta a hétfői The Timesnak: küldetésének része a kulturális kapcsolatok kiépítése, illetve helyreállítása a Közel-Kelet és Közép-Ázsia muszlim közösségeivel. A szervezet 50 százalékkal növeli kiadásait a térség 15 országában, köztük Irakban és Afganisztánban. Húszmillió font jut a British Council költségvetéséből arra a programra, amelynek célja elejét venni a fiatal muszlimok radikalizálódásának Pakisztánban és más iszlám országban. A program közös kezdeményezéseket irányoz elő a pakisztáni iszlám vallási iskolákkal.

A BBC brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság Világszolgálata már 2005 októberében bejelentette, hogy “a prioritások átrendezésének” jegyében tíz idegen nyelvű – köztük nyolc kelet-európai – adást megszüntet. A magyar adással együtt bezárták a bolgár, a horvát, a cseh, a görög, a kazah, a lengyel, a szlovák, a szlovén és a thai szekciót. Az akkori tájékoztatón bejelentették egyúttal egy új, arab nyelvű BBC-hírtévé elindítását is 2007-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik