Üzleti tippek

Patikától a postáig?

Hipermarketek, drogériák és benzinkutak készülnek a vény nélküli gyógyszerek értékesítésére januártól. A Magyar Postánál is felmerült, hogy a cég bevételét fájdalomcsillapítók árusításával növeljék.

A jövő év elejétől a több mint kétezer patikán kívül további harmincezer üzletben is elérhetővé válhatnak az úgynevezett OTC-készítmények, azaz a vény nélkül árusítható gyógyszerek. „Az új lehetőség nyertesei az olyan kis településeken élők lesznek, ahol eddig nem működött patika” – jelezte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága alelnöke ugyanakkor úgy látja, a törvény több szempontból is problémás. „A gyógyszerek mint célzott mérgek, a gyógyszerész kezébe valók, csak onnan adhatók ki a felhasználásra vonatkozó szakmai tanácsokkal a betegek részére. A szabad áron történő árusítás árfelhajtó hatású lehet és aggályos a hamisított szerek megjelenése is” – mondta nemrég a volt egészségügyi miniszter.

Szigorú szabályok

Tudta-e?



Tíz százalékkal kevesebb háztartás vásárolt nem vényköteles terméket
2006 első félévében az előző év hasonló időszakához képest.

Az ausztriai dm-üzletekben 43 gyógyszernek minősülő terméket tartanak.

Vámos György szerint előnyös a vevőknek, hogy, ha éjszaka, szombat délután vagy éppen vasárnap fájdalomcsillapítóra lesz szükségük, azt az üzletekben, benzinkutaknál ugyanannyiért kapják majd meg, mint hétköznapokon, mert a kereskedők nem kérnek 360 forintos ügyeleti díjat a fogyasztó áron felül. A főtitkár állítja: a hamisított szerektől sem kell tartani, az áruházak ugyanis, akárcsak a gyógyszertárak, csak gyógyszer-nagykereskedőktől szerezhetik be a termékeket, ez pedig kizárja annak lehetőségét, hogy hamisított termékek kerüljenek a kiskereskedelembe. A forgalomba hozatali engedély tulajdonosa maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny várható.

Nagy üzletre azonban mégsem számíthatnak az újonnan belépők. Szabó Ferenc, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója szerint az 500 milliárdosra becsülhető teljes hazai gyógyszerpiacnak csak egy-két százalékát veszítik el a gyógyszertárak. Ráadásul több nagy forgalmú szer, például az Algopyrin, a görcsoldó Meristin továbbra is csak patikustól kérhető.

A gyógyszer-kiszolgálás új formája rendkívül szigorú szabályokhoz kötött, melyek értelmében például a készítmények kizárólag zárt szekrényben tárolhatók, fiatalkorúak számára nem értékesíthetők, árusító üzletenként pedig egy felelős személyt be kell jelenteni az egészségügyi hatóságnál.

Vannak azonban még elvarratlan szálak a végrehajtási rendelet december 15-i megjelenéséig. Egy korábbi elképzelés szerint kötelező lett volna szakképzett személyzet állandó jelenléte. Több kereskedő is jelezte, hogy munkatársaikból nem fognak patikust faragni, de alapszintű tanfolyamot elvégeztetnek majd velük. „Először csak 150 termék piacra kerüléséről hallottunk, az Egészségügyi Minisztériumban a lehetséges forgalmazókkal november 28-án tartott egyeztetés után viszont kiderült, hogy mintegy 300 vény nélkül kapható gyógyszerrel számolhatunk” – mondja Hardy Mihály, a Tesco kommunikációs igazgatója. Hezitálást vált ki, hogy a nyomtatott betegtájékoztatón kívül az Országos Gyógyszerészeti Intézet által minősített információs rendszert is létre kellene hozni. Egyesek call center közös felállítását fontolgatják, mások saját informatikai rendszerükön tárolnák és boltjaikban lehívhatóvá tennék a részletes betegtájékoztatót.

Tyúkszemirtót a kútról

A gyógyszerárusításba fogó cégeknek módosítaniuk kell a tevékenységi körüket. Erre a végrehajtási rendelet megjelenését követően lesz mód, az egészségügyi államigazgatási szervnek 30 napja van az engedély kiadására. A szilveszteri buliról hazafelé tartó, fejfájós vevő tehát még hiába sétál be valamelyik benzinkút shopjába, mert január második felénél hamarabb aligha kaphat ellenszert.
A benzinkutak szívesen bővítenék a kínálatot a vény nélkül kapható gyógyszerekkel. A CiaoAgip új vevőkörre számít. „A fejfájós autósok vagy éppen a lázas gyalogosok akár tyúkszemirtóhoz is hozzájuthatnak majd ” – mondta Nagy István, az Agip Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója. Bacsúr György, a Mol Nyrt. társasági kommunikációjának főmunkatársa jelezte: a cég árképzése várhatóan a patikákéhoz hasonlít majd.

A drogérialáncok sem akarnak kimaradni a gyógyszer-értékesítésből: a Rossmannhoz hasonlóan a dm-nél is úgy vélik, hogy a patikán kívül árusítható szerek kiegészítik termékpalettájukat. A dm a „Szépség, egészség” téma köré csoportosítja kínálatát. Józsa Mariann cégvezető szerint csoki vagy jégkrém forgalmazása szóba se jöhet, étrend-kiegészítőket és gyógyhatású készítményeket viszont eddig is tartottak. A vény nélkül kapható gyógyszereket tartalmazó zárt szekrény a kasszazóna környékén lesz.

Aktív hiperek

A Tesco mellett szívesen belépnének a gyógyszer-kiskereskedelmi piacra más hipermarketek is. Vizsgálja a lehetőségeket többek között a Spar és az Auchan. Gillemot Katalin, az Auchan vezérigazgatósági asszisztense kiemelte, hogy a hipermarketjeikbe kerülő gyógyszerek ára illeszkedni fog az általánosan alkalmazott diszkontpolitikájukhoz. Neubauer Katalin, a CBA kereskedelmi vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cég pár hónapja felvette a kapcsolatot négy-öt gyógyszer-nagykereskedővel. A 300 négyzetméternél nagyobb üzletekben, várhatóan 100–150 egységben, eleinte 50–60-féle szabadon árusítható gyógyszert fognak tartani. A CBA szeretné, ha a beszállítója az eladóikat felkészítené az értékesítésre és segítene a zárt szekrényben való kihelyezésben is.

Az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi hálózattal rendelkező Magyar Posta Zrt. (MP) szintén fontolgatja a gyógyszerek értékesítését. AZ MP fiókjai jelenleg az ország 2800 pontján működnek, ügyfeleik a hagyományos szolgáltatás mellett már eddig is különféle árucikkek közül válogathattak. „A kereskedelmi tevékenységgel többletbevételhez jut a posta, így biztosítható, hogy a társaság – állami tulajdonban lévő cégek közül szinte egyedüliként – eredményes gazdálkodást folytasson. Mindez csak akkor tartható, ha folyamatosan keressük az újabb bevételeket jelentő lehetőségeket” – fűzte hozzá Tomecskó Tamás, a posta szóvivője. Az OTC-szerek esetleges forgalmazása ugyancsak ebbe a körbe sorolható, de Tomecskó hangsúlyozta, hogy a cégnél egyelőre csak vizsgálják a lehetőségeket, konkrét tárgyalásokat lapzártánkig nem folytattak, és döntéseket sem hoztak az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik