Üzleti tippek

Innovációval versenyeznek a kiscégek

A gazdaság szerkezeti átalakítása folyik, egy jelentős átmeneti szakaszban vagyunk – summázta Gyurcsány Ferenc szavait Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke a szövetség kis- és középvállalati (kkv) konferenciáján.

A gazdaság jelentős részét a kkv-k adják, ők szembesülnek a legtöbb nehézséggel nap mint nap. A kkv-k saját maguk „megmentői”, kevés erőforrásból próbálják felvenni a versenyt riválisaikkal és a nagyvállalatokkal. Az EU új direktívái szerint az innovatív cégeket adókedvezményekkel segítik 1 millió euró értékig. Ezzel az extra támogatással próbálják a kicsi, ám mégis innovatív cégek versenyképességét fenntartani és növelni.

Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár szerint a kkv-k a gazdaság értékteremtői. A szakállamtitkár hozzátette, hogy az ázsiai országok már itt vannak a „sarkunkban”, ezért csak egyetlen lehetőség van a versenyképesség megőrzésére, a tudásalapú innováció. Azonban nemcsak az innovációt, hanem az innováció adaptációját is támogatni fogják kormányszinten. Egyed elmondta, hogy az innovatív kkv-knak innovatív üzleti környezet szükséges a fennmaradáshoz. Ennek érdekében az ipari és üzleti parkok, inkubátorházak nagyobb szerepet kapnak majd a jövőben főleg a start-up, spin-off vállalkozások esetében.

Fontos, hogy az üzleti környezet felesleges, túl bonyolult adminisztrációval ne hátráltassa a cégek megalakulását és egyéb tevékenységét. Mindez elképzelhetetlen egyfajta gazdasági, társadalmi haladás nélkül. Jövőre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Üzletre hangol elnevezéssel új projektet indít a pénzügyi fegyelem regulázására, valamint az adminisztráció könnyítésére. Emellett további 14 projekt indul, melytől a GKM a vállalati szektorban 50-100 milliárd forintos bevétel növekedést vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik