Üzleti tippek

Busht felháborította a The New York Times cikke

Élesen elítélte és szégyenteljesnek nevezte George Bush amerikai elnök hétfőn, hogy a sajtó kiszivárogtatta: a terroristák pénzügyi machinációi után nyomozva a Egyesült Államok titokban átfésüli az egész világot lefedő Swift banki adatbázist.

George Bush amerikai elnök egy fehér házi koncert előtt beszélve kijelentette, hogy a titkos művelet leleplezése nagy kárt okozott az Egyesült Államoknak, és megnehezítette a győzelem kivívását a terrorizmus elleni háborúban. A The New York Times és két másik vezető amerikai lap, a Los Angeles Times és a The Wall Street Journal a múlt héten tette közzé, hogy az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után kezdte el a kutakodást a belgiumi székhelyű adatbázisban a terroristák feltételezett átutalásai után. Bush elnök hangsúlyozta, hogy a kongresszust tájékoztatta a tikos programról, amely teljesen megfelel a törvényeknek.


Peter King, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus párti elnöke egyenesen arra ösztökélte a kormányt, hogy indítson büntetőeljárást a The New York Times ellen a titkos műveletek árulással felérő leleplezése miatt. Azért csak a New York-i lap ellen, mert annak a képviselő szerint a nemzetközi telefonhívások titkos lehallgatásának feltárásával már amúgy is sok van a rovásán.


Részleges csapatkivonás


Bush elnök sajtóértekezletén megerősítette, hogy George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka csapatcsökkentési tervet dolgozott ki, de az – tette hozzá – csak egy a lehetséges változatok közül. Leszögezte, hogy a csapatcsökkentésről a döntést a mindenkori helyzet alakulása fényében hozzák meg, és a katonákat azután vonják ki Irakból, hogy győzelmet arattak a lázadók és a terroristák felett.


A The New York Times számolt be a hét végén a titkos tervről, amely szerint szeptemberben két harcoló dandárt vonnának ki, és 2007 végére ötre vagy hatra csökkentenék a jelenlegi 14 dandárt. Irakban jelenleg 130 ezer amerikai katona állomásozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik