Üzleti tippek

Egyre több vállalat épít ki cafeteria rendszert

Magyarországon egyre több vállalat építi ki cafeteria rendszerét - mondta Kőszegi Viktor, az Accor Services Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója a cég kutatási eredményeit ismertetve Budapesten.

Az Accor Services a vevői igények feltárására február végén és március elején 5.098 ügyfelének küldött kérdőívet, közülük 1.653 válaszolt.

A felmérés szerint a cégek 25 százalékának van cafeteria rendszere, 21 százalékuknak nincs, de tervezi, 54 százalékuk nem tervezi a bevezetést.

Kőszegi Viktor megjegyezte, hogy 2000 óta folyamatosan nő a cafeteria rendszert bevezető vállalatok száma.

A cég felmérése szerint a cafeteria rendszerrel rendelkező vállalatok átlagosan fejenként 170 ezer forint bruttó keretet adnak évente dolgozóiknak.

A cafeteria rendszeren belül a legnépszerűbb a melegétel utalvány, az étkezési utalványok, az üdülési csekk, ezt követi a beiskolázási utalvány, a helyi tömegközlekedés, az ajándékutalvány, a nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, az oktatás, az internet-utalvány, a kultúra utalvány, az önsegélyező pénztár.

A felmérés szerint a cafeteria rendszer bevezetése a válaszadók 8 százalékánál jelentős többletmunkával, 72 százalékánál többletmunkával járt, 20 százalékánál nem jelentett többletmunkát.

A válaszadók 87,38 százaléka szerint a cafeteria rendszer növeli a dolgozók elégedettségét, 79,8 százalékuk szerint elősegíti a dolgozók megtartását.

Magyarországon 12 ezer cégnél mintegy 600 ezren használnak Accor Services utalványokat, a beváltó helyek száma 38 ezer. Tavaly az Accor Services 30 milliárd forint felett bocsátott ki különböző utalványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik