Üzleti tippek

Fél év haladék a járulékcsalóknak

A korábbi ígéretekhez képest legalább fél évvel később, csak 2007-ben kezd működni a becslések szerint több százezer járulékcsaló kiszűrésére alkalmas rendszer – írja a Magyar Hírlap.

A kormányprogram 2007-re ígéri a rendszer működésbe lépését. A szisztéma kialakítását még az előző Gyurcsány-kormány ígérte meg a száz lépés program keretében. A szazlepes.hu-ra először feltett menetrend szerint ennek január elsejétől működnie kellett volna. A Magyar Hírlap ezt számonkérő kérdésére Rácz Jenő egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, a rendszer kész, de csak júliustól működik. A jelenlegi állás szerint viszont csak 2007-től, s a program nem említi, hogy az év elejétől vagy végétől.

A kormányfő által meghirdetett egészségügyi reform szerint – melynek alapja a járulékfizetés ellenőrzése – csomagokban fogják rögzíteni, melyek azok az alapvető ellátások, amelyek mindenkinek járnak, melyek csak a járulékfizetőknek vagy más okból jogosultaknak (például a nyugdíjasoknak, eltartottaknak), s miért kell fizetni vagy kiegészítő biztosítást kötni. Ma azt éppúgy ellátják, aki nem fizet (például feketemunkás), mint azt, aki rendszeresen eleget tesz e kötelezettségének.

A rendszer kiadásokkal kapcsolatos oldalának informatikai háttere, vagyis az a rész, ami az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) tartozik, április eleje óta kész – mondta a lap megkeresésére Király Gyula, az OEP főigazgató-helyettese. A www.magyarorszag.hu ügyfélkapuján keresztül – egy okmányirodában történő regisztrálás után – bárki ellenőrizheti például azt, milyen egészségügyi ellátások vannak a taj-számára lejelentve. Ez azért lehet érdekes, mert szakértői elemzések szerint előfordul: a kórházak olyan kezeléseket is jelentenek a finanszírozó OEP-nek, amelyek csak papíron történtek meg.

Az úgynevezett egyéni járulékszámlákra épülő rendszer másik, bevételi oldalát az APEH-nek kell elkészítenie. Itt az a fontos, hogy naprakész módon látható legyen, ki fizet, illetve ki után fizetnek járulékot, ki jogosult egészségügyi ellátásra más jogcímen. Az APEH a Hírlap megkeresése után lapzártáig nem adott választ a rendszer kidolgozásával kapcsolatban.

Molnár Lajos kijelölt egészségügyi miniszter azzal hárította el a csúszás okaira vonatkozó kérdést, hogy ne rajta kérjék számon az előző kormány ígéreteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik