Üzleti tippek

Fábry lesavazná Ibolyát

Fábry Sándor húsvéti locsolóversében a nem szavazó ibolya lesavazására buzdított. Az MDF szerint a showman a pártelnök fizikai megsemmisítésére szólított fel.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője sajtótájékozatóján azt mondta: a tegnapi rágalmazó sms-kampány – amely Dávid Ibolyát, családját, és az egész pártot lejáratja – után újabb támadás érte az MDF-et.

Dávid Ibolya ezért az ORTT-hez, valamint a testület panaszbizottságához és a tévécsatorna programigazgatójához fordult. Herényi szerint elfogadhatatlan, hogy valaki azt mondja: aki nem szavaz, azt le kell savazni, fizikailag meg kell semmisíteni. Ők szeretik a viccet, de a fizikai megsemmisítés nem vicc – tette hozzá a frakcióvezető.

Az RTL Klub Esti Showder című műsorának beharangozójában ugyanis elhangzik:„Zöld erdőben jártam, ibolyát találtam, nem akart szavazni, le kéne savazni.” Ez a poén többször is lement, és a honlapon is elérhető.

Herényi reméli, hogy a normális Magyarország kiveti magából azokat, akik ennek a választásnak a hangulatát igyekeznek rossz irányba vinni.


Visszhang

Lapunk megkereste Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját, de a vezető állítólag még nem kapta meg Dávid Ibolya levelét. Ebben az iratban az MDF elnöke leszögezi: az említett vers nyilvánvaló címzettje ő, a végén elhangzó felszólítás pedig túlmegy azon a határon, amit közszereplőként eltűrni köteles.


Az ORTT – testületi tagi kezdeményezésre – hatósági ellenőrzést rendelt el az RTL Klub Fábry Show című műsorának előzetesével kapcsolatban. A műsorszolgáltató 2006. április 18-án több esetben lejátszotta csütörtöki műsorának előzetesét, ahol a következő mondat hangzott el a showman szájából:„Zöld erdőben jártam Ibolyát találtam nem akar szavazni le kéne savazni” – áll a testület közleményében.


A hatósági ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az elhangzott mondat sérti-e a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényt, amely szerint a „műsorszolgáltató köteles tiszteletben tartani a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét, tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére”.


Már nem sugározzák


Az RTL Klub délután közleményben reagált megkeresésünkre. Válaszukban azt írták: az MDF levelét nem kapták meg, azonban a kérdéses beharangozót már tegnap délután sem sugározták és azóta sem sugározzák, mert nem szeretnék, ha az a kampányidőszakban a politika eszközévé válna.


Mindazonáltal meggyőződésünk – folytatódik a közlemény -, hogy az egyes közéleti-szórakoztató műsorokban elhangzó megnyilatkozások a nyilatkozatokat tévők véleményét tükrözik, és nem képviselik a csatorna álláspontját. Ha azonban ezek a vélemények nem hangozhatnának el, és azokat a csatorna cenzúrázná, azzal sérülne a szabad véleménnyilvánítás alapelve, amelynek biztosítása törvényi kötelességünk. Társaságunk ezen elv szerint járt el és jár el a jövőben is minden közéleti-szórakoztató műsor, különösen az Esti Showder és a Heti Hetes esetében – áll az iratban.


A továbbiakban leszögezik: az Esti Showder beharangozójában Fábry Sándor nem Dávid Ibolyáról beszél, hanem egy régi gyerekverset költ át, amely egy erdőben talált ibolyáról szól.


Amennyiben a kérdéses promóciós szpot a Magyar Demokrata Fórum elnökasszonyát, Dávid Ibolyát személyében sértette, úgy tőle az RTL Klub elnézést kér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik