Üzleti tippek

Új alap kkv-finanszírozásra

A gazdasági tárca a kis- és középvállalkozás-fejlesztési pénzügyi programok finanszírozására az „alapok alapját" tervezi létrehozni. A források elosztásában részt vevő közreműködő szervezeteket pályáztatnák. Jövőre kísérleti program indulna.

A mikrofinanszírozásra központi kis- és középvállalkozás-fejlesztési alapot terveznek létrehozni – tudta meg Világgazdaság Kállay Lászlótól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezető-helyettesétől. Az alapok alapja a szakmai egyeztetésen lévő koncepció értelmében egyrészt alárendelt kölcsönt nyújtana a finanszírozásban közreműködő szervezeteknek, másrészt kockázatitőke-alapokat társfinanszírozna.

A várhatóan még az idén a kormány elé kerülő GKM-koncepció szerint az állam a közvetlen erőforrás-allokációban egyre csökkenő mértékben venne részt, szerepe a szabályozásra és a felügyeletre korlátozódna. A programok működésének hatékonyságát elsősorban a végrehajtó szervezetek érdekeltsége határozza meg. Az erőforrás-allokációval kapcsolatos konkrét döntések többsége alacsonyabb szintre, a végrehajtó szervezetekhez kerülne. Ezek pénzügyileg az eddigieknél nagyobb önállóságot kapnának, ehhez azonban nagyobb felelősség is tartozna. A koncepció szerint a mikrofinanszírozó szervezeteknek országos hálózattá kell alakulniuk, hogy földrajzi értelemben is közel legyenek ügyfeleikhez. Az így decentralizált mikrofinanszírozás rugalmas, alkalmazkodni tud a helyi sajátosságokhoz is – mondta Kállay László.

A szaktárca a szükséges jogszabályi változásokat követően 2006 elejétől javasolja az új típusú mikrofinanszírozás, illetve a közvetett tőkefinanszírozás gyakorlati megvalósítását tesztelő programok tervezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik