Üzleti tippek

Kamasz diktátorok

A gyerekek rendelik a tévékészüléket, uralják a távkapcsolót, és legszívesebben a sörreklámokon mulatnak… meglepő felmérési eredmények az ORTT-től

A gyerekek késztetik a szülőket a médiaeszközök vásárlására, ők döntik el mit néznek, mikor és kivel. Ráadásul jelentősen megugrott a kizárólag „gyerekhasználatú” tévékészülékek száma, a hirdetések közül pedig leginkább az alkoholreklámokat preferálják a kamaszok. Többek között ez derült ki az ORTT és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megrendelt, 13–14, illetve 17–18 éves korcsoporton végzett reprezentatív kutatás ereményeiből. A négyfős kutatócsoport az adatokat Balatonalmádiban, a III. Nemzetközi Médiakonferencián prezentálta és értékelte.

A járókából a tévé elé

Tudta-e hogy…?

Tévénézésre fordított idő tekintetében a világ élvonalában vagyunk, Európában pedig dobogósok.

A 2400, 13–18 éves gyerek kérdőíves megkérdezésén, illetve 10 fókuszcsoporton végzett vizsgálat szerint a két korcsoport 84 százalékának van saját vagy testvérrel megosztott tévékészüléke. A korábban meglévő, magasabb társadalmi státuszhoz kötődő kontroll szinte teljesen megszűnt, a szülők gyakorlatilag megadták magukat a kamaszok elvárásainak, beleszólásuk és medializációjuk nemzetközi viszonylatban is nagyon gyenge. Négy gyerekből háromnál a tévéhasználatára vonatkozóan semmilyen szülői szabályozás nincs. A gyerekek 88 százaléka több mint 5 csatornából választhat, kedveltek a kereskedelmi adók és a felnőtt műsorok. A 8–14 évesek körében a napi tévénézésre fordított idő hétköznap 203 percre, hétvégén 301 percre nőtt, amely az öt évvel ezelőtt is hajmeresztőnek számító adatokhoz képest további enyhe növekedést jelent. A 15–19 éves korcsoportban ugyanez hétköznap 162, míg hétvégén 229 perc. A nagyobbak körében az előző időszak eredményeihez képest tehát nincs növekedés.

„A kisebbek tévénézési ideje jóval hosszabbra nyúlik, őket a reklámokkal is jobban lehet manipulálni. Ha a reklámokkal elérik őket, akkor nagyon erős nyomást gyakorolnak a szülőkre.” – mondta Sági Matild, a TÁRKI piackutatási és adatfelvételi igazgatója, a kutatócsoport egyik tagja. A reklámok hatását a spontán említés és a tetszés alapján vizsgálták. Kiderült, hogy a két korcsoport leginkább az alkohol, illetve ezen belül a sörreklámokat részesíti előnyben, mert számukra szimpatikus életérzést és stílust kommunikálnak. Ugyanakkor leginkább a mosószerreklámokat utasították el, mert kommunikációs üzeneteikben munkára és az ehhez kapcsolódó tevékenységekre koncentrálnak. A spontán említések 14 százaléka vonatkozott a mosószer, míg 7-7 százalékuk a sör, illetve illatszerhirdetésekre.

Tévé mint példakép

Érdekes jelenség, hogy bár a kamaszok döntő többsége rendelkezik saját tévével, 57 százalékuk mégis gyakran tévézik együtt a szüleivel. Ha találnak közös, a család minden tagja számára érdekes, családbarát műsort – elsősorban sorozatokat vagy szappanoperákat – akkor örömmel tévéznek együtt, de csak 27 százalékuk beszéli is meg a látottakat, pedig szakértők szerint ezzel lehet leginkább elejét venni a káros hatásoknak, a félreértelmezésnek, a frusztrációknak és a félelmeknek. A kamaszok számára a szórakozás elsősorban társas kapcsolatok megszervezését jelenti, amelyben viszont nem az otthoni médiaeszközök (tévé, internet) játsszák a főszerepet, hanem – 31 százalékuk szerint – immár a mobiltelefon. Az előzőekhez képest meglepő változás, hogy a televízió már nem a hétköznapi szórakozást, hanem elsősorban információforrást és igazodási pontot jelent a fiataloknak, amely az alapértékek, a hovatartozás és a példaképek vonatkozásában meghatározó eszközzé vált. A megkérdezettek 66 százaléka szerint az információ megszerzésében hátrányt szernvednek azok, akiknek nincs tévéjük. „A televízió a mindennapi élet természetes közegét jelenti, amely teljesen beékelődött az életükbe” – összegezte az eredményeket Sági Matild.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik