Üzleti tippek

Bérbe adná a revíziót az APEH

Az adótanácsadók és a könyvvizsgálók javaslatára ellenőrzési tevékenység kiszervezésén gondolkodik az APEH. Ezzel az adózók is jobban járhatnak.

A nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően egyes adóhatósági ellenőrzési tevékenységek kiszervezésére tett javaslatot az Adóreform Bizottság. Eszerint az adóhatóság bizonyos ellenőrző vizsgálatait adótanácsadók és könyvvizsgálók végezhetnék el.
A adóhatóság a javaslat szellemében el is kezdte a puhatolózást.


Több tucat adótanácsadó-, könyvvizsgáló szervezetet kerestek meg, de a nemrég elküldött megkeresésekre még kevés visszajelzés érkezett, ezekből érdemi következtetések nem vonhatóak le – mondta a FigyelőNetnek Juhász István, az APEH elnökhelyettese. Az adóhatóság egyelőre csak felméri, hogy ezzel kapcsolatban milyen a hozzáállás az adótanácsadóknál és a könyvvizsgálóknál. Ma még semmilyen jogszabályi háttere nincs ennek az elképzelésnek, az csak az Adóreform Bizottság javaslatában szerepelt. Az eljárás azonban bevett gyakorlat több nyugat-európai országban – állítja Juhász.


A FigyelőNet információi szerint a nagy könyvvizsgálók kicsit értetlenül állnak a megkeresés előtt. Ugyanis meg akarják őrizni az adóhatósággal eddig kialakított jó viszonyt, ennek ellenére valószínűleg mégis vissza fogják utasítani a felkérést. A visszautasítás oka, hogy a nagy könyvvizsgálók olyan széles ügyfélkörrel rendelkeznek, hogy saját érdekeik ellen vétenének, ha elfogadnák az APEH felkérését. Ugyanis az ellenőrzés kizárná, hogy ugyanannál a társaságnál könyvvizsgálást is végezzenek. De többek szerint etikai problémákat is felvethet a kérdés.


Juhász szerint az ellenőrzési feladatok kiszervezésére olyan speciális terülteken kerülhet sor, ahol az adóhatóságnak nincs saját szakembere, illetve kapacitáshiánnyal küzd. A közkeletű félelmekkel ellentétben az ellenőrzési feladatra vállalkozó, regisztrált adótanácsadó vagy könyvvizsgáló nem rendelkezne hatósági jogosítvánnyal, nem büntethetne.


Összességében az ellenőrzés inkább segítséget, illetve költségmegtakarítást jelent az ellenőrzött adózónak és az adóhatóságnak is. Az elképzelés szerint ugyanis az ellenőrzéssel megbízott adótanácsadó, könyvvizsgáló megkeresi az adózókat, amelyek önkéntes alapon vállalhatják, hogy alávetik magukat az ellenőrzésnek. Ezek után, a lefolytatott ellenőrzés eredményeként a tanácsadó megállapítja, hogy történt-e mulasztás, s ezt közli az adózóval, illetve jelentésben beszámol róla az adóhatóságnak. Azonban itt – a jelenlegi gyakorlattal ellentétben – nem a büntetés következik, hanem az adózó önrevíziót hajt végre, és korrigálja a hibát. Vagyis a büntetésnél sokkal költséghatékonyabb megoldást jelentene a vizsgált adózónak.


Amennyiben a cég visszautasítja a vizsgálatra tett ajánlkozást, az adóhatóság folytathatja le ugyanazt. Azonban hiba esetén ekkor már nem önrevízió, hanem az adóhatósági szankcionálás következhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik