Üzleti tippek

Jelentősen javultak az üzleti várakozások

Novemberben érzékelhetően tovább javult a GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint az üzleti szektor várakozásai ősszel hónapról-hónapra kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké lényegében stagnáltak.

Az üzleti szektor várakozásai idén most novemberben voltak a legkedvezőbbek. Legjobban az ipari cégek optimizmusa erősödött. Egyaránt javult a termelési színvonal, a kilátások és a rendelésállomány megítélése. A foglalkoztatási szándék viszont nem változott. Az építőiparban az elmúlt negyedév termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott kép lett kedvezőbb, a foglalkoztatási várakozások viszont mérséklődtek. A kereskedelmi cégek a korábbinál lényegesen jobb üzletmenetről és sokkal aktívabb megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztók várakozása a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után idén az év elején majd nyáron is zuhant, augusztus óta azonban lényegében változatlan. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket novemberben az októberinél valamivel kedvezőbbnek látták, a következő 12 hónapban azonban nem várnak változást. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak javult kissé. A megkérdezettek novemberben az előző havinál mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén csökkentek, illetve a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve gyakorlatilag nem változott az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapban sem vártak érdemi változást. Tovább emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Nem változtak a fogyasztók várakozásai

Novemberben kissé javult a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A választási éveket jellemző tavalyi megugrás után az index értéke ez év elején majd a nyáron is zuhant, augusztus óta azonban lényegében változatlan.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket novemberben az októberinél valamivel kedvezőbbnek látták, a következő 12 hónapban azonban nem várnak változást. Az ország gazdasági helyzetének megítélése kissé ugyancsak javult. A megkérdezettek novemberben az előző havinál mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén csökkentek, illetve a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve gyakorlatilag nem változott az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapban sem vártak érdemi változást.

Tovább emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra. Magyarország hét régiója közül hatban javultak a fogyasztók várakozásai. A legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl lakosainak véleménye javult. A Dél-Alföldön, a Közép-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön lakókat ennél mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Ezzel szemben Észak-Magyarország lakóinak véleménye jelentősen romlott az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik