Pénzügy

Így lett nyugdíjas 40 év alattiként

A fiatalember több mint egy éve felmondott, azóta nyugdíjasként éli mindennapjait.

Takács Szabolcs még nincs 40 éves, de már nyugdíjas. Először elkezdett kiadási naplót vezetni, megnézte, mi az a minimális megélhetési költség, amivel kényelmesen, anyagi gondok nélkül tud élni, majd felmondott a munkahelyén – írja a Pénzcentrum. Hogy ezt megtehesse, összegyűjtötte éves minimális megélhetési költségei harmincszorosát, majd a pénzt részvényekbe fektette.

Minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát veszi ki a kiadásaira.

Hogy pontosan mekkora összeggel vágott neki, nem árulta el, de azt igen, hogy amíg dolgozott, milyen alapelvek segítségével spórolt rengeteget. Szerinte az anyagi függetlenség kulcsa a kiadási napló. Bármire is költ feljegyzi, ha teheti, kártyával fizet, hogy nyoma legyen a tranzakciónak, és mérlegeli, megéri-e a kiadás. A költekezést akkor is érdemes megfontolni, ha a jövedelem esetleg nőni kezd. Szerinte a fizetésemelést követően sem kell növelni a kiadásokat.

Tapasztalatairól, mindennapjairól mostantól hetente beszámol a Pénzcentrum, amely korábban kiderítette, hogy Takács Szabolcs 34 évesen nyugdíjba vonult, de van egy kft.-je, ott fizeti maga után a járulékokat. Vagyis a státusa tulajdonképpen aktív. 

pihenes(960x640).jpg (pihenés, )
34 évesen is el lehet menni nyugdíjba
A korai nyugdíjba vonulás ma még kevesek kiváltsága Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik