Új labdarúgó-edzőközpont Székesfehérváron
Pénzügy

Negyvenöt forintos vételi ajánlat az Opimus részvényeire

24.hu
24.hu

2017. 03. 16. 12:35

Korábban a témában:

A Konzum PE Magántőkealap részvényeként 45,38 forintos árfolyamon nyilvános vételi ajánlatot tett az Opimus Group Nyrt. 25 forintos névértékű részvényeire csütörtökön – közölte az Opimus a tőzsde honlapján.

Mint a Porfolio.hu írta, az ajánlati ár 16 százalékkal marad el a részvények reggeli, felfüggesztés előtti árfolyamától. A papír utolsó árfolyama ugyanis 54 forint volt, 9 forinttal alacsonyabb az előző, keddi 63 forintos záróárnál. A 45,38 forint a törvény rendelkezései alapján számított minimumár, jelen esetben az ajánlat felügyelet részére történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott átlagára (45,37 forint).

Az ajánlattevő a vételi ajánlatot benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) jóváhagyásra, továbbá versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményez a Gazdasági Versenyhivatalnál. Az ajánlat lebonyolítója az MKB Bank Zrt.

Az ajánlati ár 14,336 milliárd forintra értékeli a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában forgó, 7,898 milliárd forint jegyzett tőkéjű Opimus Nyrt.-t.

A bejelentés miatt csütörtökön is felfüggesztették az Opimus részvények tőzsdei kereskedését.

Összesen 315,92 millió részvény van forgalomban, Jelenleg ezeknek a cégeknek van 5 százaléknál nagyobb részesedésük az Opimus Group Nyrt-ben:

  • Mészáros Lőrinc: 55,4 millió részvény, 16,9%
  • KONZUM PE Magántőkealap: 44,2 millió részvény, 14%
  • STATUS Capital Befektetési Zrt.: 26,5 millió részvény, 8,38%

Az Opimushoz került tavaly novemberben a Mediaworks lapkiadó is, amelynek 12 megyei lap van birtokában, illetve az eladás előtt hirtelen bezárta a Népszabadságot. Az akkori botrány közepette Mészáros Lőrinc tagadta, hogy köze lenne a Mediaworks megvásárlásához.

A szintén a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó Konzum PE Magántőkealap jegyzett tőkéje 15,75 milliárd forint. A régióban turisztikai, valamint pénzpiaci befektetésekre koncentráló alap legjelentősebb befektetése a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt., amelyben 71,13 százalékos közvetlen és közvetett részesedése van.

65 napig él az ajánlat

Az ajánlat elfogadására nyitva álló határidő a kezdőnap 9 órától kezdődően a zárónap 12 óriás tart, a zárónap pedig a kezdőnapot követő 65. nap (vagy ha nem munkanap, akkor az ezt követő első munkanap).

A befektetők ez alatt az időszak alatt nyilatkozatot tehetnek arról, hogy elfogadják az ajánlatot, vagy akár meg is tartják a részvényeiket. Az összehangoltan eljáró személyek (lásd fentebb) megállapodtak abban, hogy amennyiben a sikeres vételi ajánlati eljárás lezárását követő három hónapon belül együttesen 90 százalékot elérő, vagy azt meghaladó mértékű befolyással rendelkeznek a társaságban, akkor nem kívánnak vételi jogot gyakorolni a tulajdonukba nem került részvények tekintetében.

A Portfolio.hu szerint egyelőre nincs szó az Opimus részvényeinek kivezetéséről, még 90 százalék feletti befolyás megszerzésekor sem szorítják ki a nagytulajdonosok a kisbefektetőket, vagyis a kötelező ajánlatot követően akár minden maradhat úgy, mint ahogy eddig volt.

A részvények 78,8 százalékát akarják megszerezni

A vételi ajánlat során az ajánlattevővel összehangoltan jár el a Konzum Befektetési Alapkezelő, mint a Konzum PE alapkezelője, továbbá a Konzum Management Kft., valamint az Opimus jelenlegi tulajdonosai közül Mészáros Lőrinc magánszemély, a Status Capital Zrt., a Wamsler SE és a Csabatáj Zrt. Nevükben a vételi ajánlatot a Konzum PE Magántőkealap teszi meg.

A vételi ajánlattal az összehangoltan eljárók együttesen az Opimus részvényeinek 78,82 százalékát kívánják megszerezni.

Az Opimus – amelynek egyik leánycége, az Opimus Press birtokolja a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot és vidéki lapokat kiadó Mediaworks kiadóvállalatot -, valamint a Konzum Nyrt. március 3-án jelentette be, hogy hosszútávú stratégiai partneri együttműködést terveznek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén. Jászai Gellért a múlt héten a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, az Opimus Group és a Konzum itthon és a nemzetközi piacon is további terjeszkedést terveznek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.