Pénzügy

A véghajrában leakciózták a letelepedési kötvényeket

Hiába kerül hivatalosan 300 ezer euróba a hazai letelepedési államkötvény, a kevésbé módos bevándorlók most már 125 ezer euróért is részt vehetnek a programban, vagyis magyar letelepedési engedélyhez juthatnak – írta az mno.hu.

Ötödáron

A lap példákat is hoz, mire gondoljunk. Az egyik közvetítőcég, az Arton Capital ajánlata szerint az, aki 125 ezer eurót átutal a cég számlájára, megkapja a letelepedési engedélyt. Igaz, ebben az esetben az ötéves futamidejű állampapír letelte után nem jár vissza egy fillér sem a közvetítőcégnek. A 60 ezer eurós közvetítői díjat sem kell neki külön kifizetni, a 125 ezer eurós összeg már ezt is tartalmazza.

Ez alapján lehet azt mondani, hogy a letelepedési programban eredetileg 300 ezer euróért kínált állampapírhoz már ötödáron, 65 ezer euróért is hozzá lehet jutni.

Megszüntetik

Mint januárban írtuk, az Államadósság Kezelő Központ közlése alapján befejeződik a letelepedési kötvény értékesítése. A kötvények vásárlására még idén áprilisig lesz mód.

A megszüntetés lehetőségét még Varga Mihály jelentette be tavaly decemberben. Az ÁKK indoklásként az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetet hozta fel, azt, hogy a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági kötvényekkel biztosítható.

A program Rogán Antal bábáskodásával indult 2013-ban. A törvény szerint tartózkodási, később letelepedési engedélyt kaphatott az EU-n kívüli külföldi, aki igazolja, hogy ő vagy a cége legalább 300 ezer euróért letelepedési államkötvényt vett. Ezzel szabadon mozoghatott a schengeni országok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik