Pénzügy

Valami nagyon fura történik a letelepedési kötvényekkel

Sok vásárló eleve nem is folyamodik letelepedési engedélyért, megelégszik a kötvényeken elérhető, garantált és a mai hozamszegény környezetben tisztesnek nevezhető haszonnal – írta a friss statisztikai adatok alapján a Világgazdaság.

Szeptember 18-ig 2807 külföldi kapott letelepedési engedélyt cserébe azért, hogy letelepedési államkötvényt jegyzett – közölte a lappal a Belügyminisztérium (BM). Ennél mintegy másfélszer többen, összesen 3973-an vásároltak szeptember 30-ig e papírból az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adatai szerint.

Négyszeres hozam

A letelepedési kötvényt vásárlók és engedélyt kérők közötti jelentős eltérés azt a látszatot kelti, mintha sok külföldinek egyszerűen megérné ezt az állampapírt vásárolni. Annak hozamát ugyanis a kötvényprogram 2013. tavaszi elindítása óta nem változtatták – az az ötéves eurókötvények hozamát követi, de nem lehet alacsonyabb 2 százaléknál –, noha azóta a piaci hozamok nagyot estek. Így a letelepedési kötvények ma már négyszer magasabb kamatot fizetnek a piaci átlagnál.

Csakhogy a hozam nem a kötvényvásárlóknál realizálódik, hanem a letelepedési kötvényekre vevőket felhajtó öt, egy kivételével offshore paradicsomokban bejegyzett vállalkozást. Kérdés, több mint ezer kötvény jegyzője miért nem folyamodott magyarországi letelepedési engedélyért, amikor odaadta a pénzét a közvetítőknek – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik