Pénzügy

A legnagyobb országos probléma a szociális biztonság (hiánya)

Az egészségügyi és a szociális biztonságot érzik az ország legnagyobb problémáinak a választók – olvasható a Republikon Intézet közvélemény-kutatásában.

A politikusoktól gyakran hallani, hogy olyan témákról kellene beszélni, amelyek valóban érdeklik a választókat. A Republikon Intézet ezért decemberben arra kérte a válaszadókat, hogy a hagyományos, pártpreferenciával kapcsolatos kérdések mellett egy listából válasszák ki azt a két-két problémát, amely számukra, illetve az ország számára a legnagyobb nehézséget okozza.

Az eredményekből kiderül, hogy a választók szerint az ország számára az egészségügyi és a szociális biztonság okozza a legnagyobb problémát. A megkérdezettek 43 százaléka sorolta az említett kérdéskört az ország két legfontosabb problémája közé. Jóval ezután következik a bevándorlás, amelyet a válaszadók 28, valamint a munkanélküliség, amelyet a válaszadók 22 százaléka jelölt meg.

A pártpreferencia szerinti bontásból az is kiderül, hogy problémaérzékelés tekintetében a Fidesz és a Jobbik szavazói viszonylag hasonlóan gondolkodnak – a politikai napirendet az elmúlt időszakban nagyrészt meghatározó bevándorlás kérdését fontosnak tartják, míg a nyugdíjak kérdése – amely a baloldali, liberális válaszadók szerint komoly problémát okoz az országban – alig foglalkoztatja őket.

Személyes problémák

Az, hogy a magyar lakosságot leginkább a gazdasági problémák foglalkoztatják, még erőteljesebben kirajzolódik, ha azt vizsgáljuk, mely problémák aggasztják őket a mindennapjaik során.

A válaszadók szerint személyesen a legnagyobb problémájuk:

  • egészségügyi és szociális biztonság (28 százalék)
  • saját háztartásuk anyagi helyzete (26 százalék)
  • megélhetés költségei és áremelkedés (24 százalék)

Fontos kiemelni, hogy a bevándorlás, mint személyes probléma nem jelenik meg: míg a válaszadók 28 százaléka sorolta az ország legfontosabb problémái közé, személyes problémaként csupán 6 százalék említette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik