Pénzügy

A legnagyobb országos probléma a szociális biztonság (hiánya)

24.hu
24.hu

2017. 01. 11. 09:26

Korábban a témában:

Az egészségügyi és a szociális biztonságot érzik az ország legnagyobb problémáinak a választók – olvasható a Republikon Intézet közvélemény-kutatásában.

A politikusoktól gyakran hallani, hogy olyan témákról kellene beszélni, amelyek valóban érdeklik a választókat. A Republikon Intézet ezért decemberben arra kérte a válaszadókat, hogy a hagyományos, pártpreferenciával kapcsolatos kérdések mellett egy listából válasszák ki azt a két-két problémát, amely számukra, illetve az ország számára a legnagyobb nehézséget okozza.

Az eredményekből kiderül, hogy a választók szerint az ország számára az egészségügyi és a szociális biztonság okozza a legnagyobb problémát. A megkérdezettek 43 százaléka sorolta az említett kérdéskört az ország két legfontosabb problémája közé. Jóval ezután következik a bevándorlás, amelyet a válaszadók 28, valamint a munkanélküliség, amelyet a válaszadók 22 százaléka jelölt meg.

A pártpreferencia szerinti bontásból az is kiderül, hogy problémaérzékelés tekintetében a Fidesz és a Jobbik szavazói viszonylag hasonlóan gondolkodnak – a politikai napirendet az elmúlt időszakban nagyrészt meghatározó bevándorlás kérdését fontosnak tartják, míg a nyugdíjak kérdése – amely a baloldali, liberális válaszadók szerint komoly problémát okoz az országban – alig foglalkoztatja őket.

Személyes problémák

Az, hogy a magyar lakosságot leginkább a gazdasági problémák foglalkoztatják, még erőteljesebben kirajzolódik, ha azt vizsgáljuk, mely problémák aggasztják őket a mindennapjaik során.

A válaszadók szerint személyesen a legnagyobb problémájuk:

  • egészségügyi és szociális biztonság (28 százalék)
  • saját háztartásuk anyagi helyzete (26 százalék)
  • megélhetés költségei és áremelkedés (24 százalék)

Fontos kiemelni, hogy a bevándorlás, mint személyes probléma nem jelenik meg: míg a válaszadók 28 százaléka sorolta az ország legfontosabb problémái közé, személyes problémaként csupán 6 százalék említette.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.