Pénzügy

Elüldözné a Kossuth térről a bankokat a kormány

A legkevésbé a tér északi csücskében, a Széchenyi rakpart sarkán álló K&H fiók szúrja a kormányzat szemét, ez valamennyire már kiesik a látogatók útvonalából, a turistamágnes parlamenti látogatóközponttal szemközt lévő Erste, a mellette fekvő FHB, valamint a Vértanúk terénél működő Budapest Bank fiók kipaterolásáról azonban a hvg.hu információi szerint hosszú ideje informális egyeztetéseket folytatnak az érintett bankokkal a kormány képviselői.

Hogy pontosan kik, az egyelőre nem világos: banki forrásaik szerint a Miniszterelnökség, parlamenti forrásaink szerint a fejlesztési tárca, a Miniszterelnökség hivatalos válasza szerint pedig az Országgyűlés Hivatala foglalkozik a kérdéssel. Utóbbi azonban rövid úton visszadobta megkeresésüket, illetékesség hiányára hivatkozva.

Patthelyzet

A lap szerint azonban bármennyire szeretne is a kormány a napközben is üres, délutántól bezárt, sötét kirakatú bankfiókok helyén is késő estig nyitva lévő bisztrókat vagy fagylaltozókat látni, a rábeszélésen túl jelenleg semmilyen eszköze nincs rá, hogy a térre nem illő, de jogszabályt nem sértő egységeket eltávolítsa, piaci alapú ingatlanbérleti szerződéseikbe beavatkozzon.

Vagyis egyelőre patthelyzet van. De lehet, hogy már nem sokáig – egy végrehajtási rendelet ugyanis fordulatot hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik