Belföld

Nem tudják használni a milliárdokból átépített Kossuth teret a vakok és gyengénlátók

A felújítást végző Steindl Imre Programiroda (SIP) már az átadás előtt is tudta, hogy a lerakott taktilis jelek az érintettek számára használhatatlanok - írta meg a 444.hu.

A vakok és gyengénlátók számára használhatatlanok azok a taktilis (lépéssel és bottal érzékelhető) burkolati jelek, amelyeket a magyar akadálymentesítési szabályokra fittyet hányva helyeztek el a nemzet új főterén, a Kossuth téren – adta hírül a 444.hu.

Mint írják, a problémát a vakok és gyengénlátók szövetsége még azelőtt jelezte a Kossuth tér felújítását végző Steindl Imre Programirodának (SIP), hogy átadták a teret. Igaz, csak napokkal a tavaly március 15-i átadás előtt, mert előzetesen nem vonták be őket az előkészítésbe. Teljesen más üggyel kapcsolatban kérdeztek rá a Kossuth tér akadálymentesítésére, amikor kiderült, hogy mit tervez a SIP.

Amikor kiderült, hogy a vakok számára teljesen értelmezhetetlen jeleket helyeztek le, a SIP azzal érvelt, hogy Dániában is van ilyen vezető sáv. Viszont Magyarországon sehol sincs. Kroll Zsuzsa, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének akkori szakembere a portálnak elmondta: amikor kiderült, hogy a szövetség 2010-ben kiadott, 2013-ban megerősített ajánlását figyelmen kívül hagyó megoldás készül, azt mondták a SIP-nek, hogy így teljesen értelmetlen lerakni a jeleket. A SIP persze lerakta így, mert közel volt már az átadás határideje. Azt mondták: mivel úgyis több hullámban adják át a teret, majd változtatnak rajta. Változtattak is, de nem túl sokat: mindössze a villamosmegállóban vakok számára életveszélyes helyzetet teremtő jelekhez nyúltak.

További részletekért és képekért kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik