Belföld

Vége a parlament előtti sátrazásnak

Kossuth tér (Kossuth tér, Parlament)
Kossuth tér (Kossuth tér, Parlament)

Bírósági döntés született, nem sátrazhat tovább a Kossuth téren az Ország Gyűlése Mozgalom. A rendőrség régóta el akarta a kormányellenes csoportot távolítani, de ők mindig bíróságra mentek.

Április végéig el kell bontania a Kossuth tér közepén felállított sátrait az ott “tiltakozó” Ország Gyűlése Mozgalomnak (OGYM), miután a rendőrség után a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is úgy döntött, hogy a szervezet visszaél a gyülekezési joggal – írja pénteki számában a Magyar Hírlap. Tavaly augusztus 8-án a kormány ellen tiltakozva vert sátrat a felújított Kossuth tér közepén a mozgalom.

Az OGYM eddig sikeresen dacolt a rendőrséggel, amely szerint az életvitelszerűen megtartott rendezvény túllépi a véleménynyilvánítási szabadság kereteit, és nem sorolható a gyülekezési jogról szóló törvény biztosította lehetőségek közé. A BRFK végzését rendre megtámadták a bíróságon.

A szervezet legutóbb május 1-június 30. közötti időszakra jelentette be igényét, amelyet a rendőrség ismét elutasított. A BRFK szerint a gyülekezési törvény hatálya alá a véleménynyilvánítási céllal szervezett, és erre alkalmas módon, időtartamban, ésszerű keretek között megtartott rendezvények tartoznak, nem pedig a közterület tartós, életvitelszerű elfoglalása. Az időhatárok nélkül megtartani kívánt rendezvény pedig nem tekinthető gyülekezésnek. A Fővárosi Törvényszék most igazat adott a rendőrségnek, és megállapította, hogy a kérelmező és társai nincsenek elzárva a politikai véleményük egyéb keretek közötti kinyilvánításától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik