Pénzügy

Mutatjuk az enyhe dollárgyengülés hazai veszteseit

Bár a forint az euróval szemben stabilan tartja magát, a dollárral szembeni erősödése sokak számára jelent érzékelhető veszteséget.

Az erős forintot elsősorban az exportra szállító vagy az idegenforgalomban, nemzetközi fuvarozásban működő cégek érzik meg.

A Richter gyógyszergyártó magyar multinak például jelentős dollárreláció vannak, árbevételének kb. egyharmada dolláralapú. A gyógyszerszektoron kívül a Molnak és a gépiparnak is veszteségeket okoz az ilyen árfolyamváltozás.

Ezek a cégek akkorák, hogy egyetlen forint elmozdulása a dollárárfolyamban akár 100 millió forintos negatív üzemieredmény-hatással jár éves szinten.

Ettől azért még messze vagyunk, a dollár ma reggel alig 1 százalékot gyengült a forinthoz képest.

A hazai kisvállalkozásokat mindenfajta külkapcsolat nélkül is érint az árfolyamváltozás, mert a forint erősödésével csökken a versenyképesség, árelőnybe kerülnek az importtermékek. Ugyanakkor az importból beszerző és itthon értékesítő vállalkozások számára olcsóbb beszerzések és több nyereség ígéretét rejti.

Vélhetően a forint erősödése átmeneti, tehát egyszeri alkalmat kínál az olcsó külföldi bevásárlásra.

Már jött is a hír, hogy a dollár visszakapaszkodott korábbi szintjeire. Míg fél hétkor a dollárt még 272,31 forinton, 1,61 százalékos mínuszban jegyezték, fél tízkor már 274,94 forinton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik