Pénzügy

Óriási pofont kapott a kormány Brüsszeltől

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd forint energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP) rendelkezésre áll – derült ki az Energiaklub ma délutáni hírleveléből.

Tavaly nyáron még úgy volt, hogy az energiapazarló családi házak, illetve társasházak felújítására 45%-os vissza nem térítendő uniós támogatást, és 45%-os hitelt kap majd a lakosság a 10%-os önerő mellett.

Ezt a keretet azonban tavaly ősszel felrúgta a kormány arra hivatkozva, hogy a vissza nem térítendő forrás jobban kell a kormányzati épületekre, illetve egyébként is nehézkes lenne megoldani igazságosan az ingyenpénz lakossági kiosztását.

Az EU szerint azonban Magyarország az önkormányzati épületek felújításán kevesebb energiát tudna megspórolni, mint ha az elöregedett és energiafaló házak felújítására költenénk a pénzt.

A magyar kormány idén nyáron indította el Brüsszelben a KEHOP módosítási kérelmet, hogy a lakosság forrásait inkább az állami épületekre fordíthassa.

Az Energiaklub a brüsszeli és budapesti forrásaitól úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a kérelmet egyelőre nem hagyta jóvá: a múlt hét folyamán a hivatalos levélben küldte el észrevételeit Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik