Pénzügy

Hülyíti a népet a kormány az euró bevezetésével

varga_mihály (varga mihály)
varga_mihály (varga mihály)

Egy percig sem kellett komolyan venni, hogy a kormány tényleg be akarná vezetni a közös devizát, hiszen egész gazdaságpolitikája a minél nagyobb döntési szabadságra épül.

– mondta Zsiday Viktor elemző, a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A szakember szerint egyszerű PR-fogásról van szó, ha valós szándék állna mögötte, akkor már észrevehető mozgolódás lenne, hogy jövőre beléphessünk az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Mint elmondta, a magyar gazdaság olyan problémákkal küzd, amely az euróövezetbe való csatlakozás után éveken belül komoly károkat okozhatna. Emellett azt is kihangsúlyozta, hogy uniós pénzek nélkül gyakorlatilag semmi növekedés nem lenne az országban, az oktatásból továbbra is nagyon hiányzik a pénz, illetve egy stabil, átlátható gazdaságirányításra is égető szükség lenne, enélkül ugyanis nehéz világ vár ránk 2020 után.

A szakember szerint a mai gazdaságirányítás célja “valamiféle ázsiai, ha úgy tetszik, koreai modell”: exportorientált ipar, állami támogatás, olcsó hitellel és munkaerővel, ehhez pedig alacsony kamatokra és gyenge forintra van szükség.

A gond az, hogy nagyon keveset költünk az oktatásra, így hiányzik a modell egyik legfontosabb tényezője.

Uniós források nélkül a magyar gazdaság 0-1% közötti növekedésre lenne képes, elsősorban Kelet- és Dél-Magyarország gyenge növekedési potenciálja miatt. Egészségesebb lenne, ha nem közvetlen támogatásokat kapnának a fejlődőképes vállalkozások, hanem adó- és egyéb kedvezményekben részesülnének, így az arra valóban érdemes cégek kapnák a támogatást.

Zsiday szerint ez EU-s tagság akkor is megérné Magyarország számára, ha nem kapnánk közvetlen anyagi támogatást, a szabad kereskedelmi övezet előnyei ugyanis minden ország számára egyértelműek.

Aki az unió ellen beszél, nem a magyar gazdaság érdekeit képviseli

– fogalmazott Zsiday.

Nehéz jövő vár a magyar gazdaságra 2020 után, de nem csak az uniós támogatások csökkenése / megszűnése miatt. A képzett munkaerő hiánya miatt tovább folytatódik a már elindult béremelkedés, ez rontja majd hazánk versenyképességét. A részben a bérek emelkedése miatt emelkedő inflációt a jegybank nem fogja tudni az alapkamat emelésével kordában tartani, a rövid lejáratú adósság magas aránya következtében ugyanis az alapkamat emelése mindenki adósságát növelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik