Belföld

Varga: 2020-ra Magyarország is csatlakozhat az euróövezethez

varga mihály (Array)
varga mihály (Array)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Elmondta, ehhez közelebb kell kerülni az uniós átlaghoz, valamint tovább kell javítani a termelékenységet, ugyanakkor stabilabb euró is kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával.

Varga szerint gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. Hozzátette, az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya.

A miniszter úgy látja, sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából. Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét, tette hozzá.

Elmondta, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergenciajelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert – Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik