Pénzügy

Matolcsyék 102 millióra büntették a Spéder-féle Takarékbank-csoportot

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 10:21

Korábban a témában:

Az MNB vizsgálata nyomán összesen 102,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Takarékbank-csoportra, s kötelezte a csoporttagokat a feltárt jogsértések megszüntetésére. A Takarékbank esetében a belső folyamatokra, kockázatkezelésre, s az egyedi értékvesztés számítására vonatkozó hiányosságok estek súlyos megítélés alá.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos átfogó vizsgálatot folytatott le a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nél (Takarékbank) és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, a Takarék Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Takarék Faktorház Zrt.), illetve a BANKÜZLET Vagyonkezelő és Hasznosító Zrt.-nél (BANKÜZLET Zrt.).

A vizsgálat a Takarékbank pénzügyi szolgáltatására vonatkozóan számos – részben jelentős súlyú – jogszabálysértést állapított meg, többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás kapcsán, illetve a (konszolidált és egyedi) tőke számításának körében.

A hitelkockázat területén feltárt jogszabálysértések a Takarékbank ügyfél- és partnerminősítési szabályzatát, a hitelkihelyezésekről szóló döntéselőkészítési szabályzatát, a központi hitelinformációs rendszerbe történő adattovábbítási gyakorlatát, a hitel kihelyezések folyamatos monitoringjára vonatkozó eljárásrendjét, a fedezetértékelési szabályzatát az ügyletminősítési eljárását, a belső hitelekre és a befektetésekre vonatkozó eljárásrendjét, továbbá az eszközminősítés számviteli követelményeit érintették.

A jegybanki vizsgálat a Takarékbank befektetési szolgáltatását tekintve szintén számos – részben jelentős – jogszabálysértést azonosított. A bank egyebek közt (kisebb számú ügyfele esetében) az általa vezetett ügyfélszámlákon a jogszabály által meg nem engedett tranzakciókat végzett, a telefonos megbízás-felvételkor ügyfeleit nem az üzletszabályzatának megfelelően azonosította, s a megbízás tartalma sem felelt meg az abban foglaltaknak.

Mindezek miatt az MNB összességében 99,2 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra. A jegybank egyes, a bank folyamatait, a kockázatkezelési és az egyedi értékvesztés hiányosságait érintő megállapításai azért számítottak súlyosnak, mert azok meghatározzák az egész szövetkezeti hitelintézeti szektor kockázatkezelésének, értékvesztés-számításának minőségét is.

Az MNB számviteli hiányosságok, illetve a pénzmosási szabályzatra vonatkozó problémák miatt 2 millió forint bírságot szabott ki a BANKÜZLET Zrt.-re. Az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése, illetve szintén a pénzmosási szabályzatot érint

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.