Közélet

Az MNB mégsem sajtóhírek miatt szállt rá Spéder bankjára  

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 12. 11:18

Pedig Matolcsy György korábban ezt mondta.

A szocialista Tóth Bertalan arra volt kíváncsi, hogy a jegybank vizsgálta-e az FHB kötvényeinek kibocsátási, visszavásárlási körülményeit.

Ha nem, miért nem; ha igen, milyen megállapításokra jutottak?

Matolcsyt kérdezte, de helyette az MNB alelnöke válaszolt. Ő azt írta, hogy az FHB Nyrt.-nek nem volt szüksége jegybanki engedélyre ahhoz, hogy 2012. december 20-án határozatlan futamidejű, változó kamatozású kötvényeket bocsásson ki zárt körben.

Tekintettel arra, hogy a kötvények forgalomba hozatalához az MNB engedélyére nem volt szükség, az MNB azt nem vizsgálta.

A jegybank ugyanakkor idén májusban engedélyezte, hogy pénzintézet a kötvényeket hamarabb visszavásárolja, majd átfogó vizsgálatakor azt is észlelte,

hogy a befektetők félrevezetésére, az FHB Nyrt.-vel kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett azon rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása „nem magyarországi befektetők részére” történt.

A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a bank félrevezető információkat tett közzé, így a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt 105 milliós bírságot szabott ki, majd a törvényi előírásoknak megfelelően nyilvánosságra hozta határozata rendelkező részét.

Az MSZP képviselője arra is kíváncsi volt, hogy az MNB jogszerűnek tartja-e, hogy az FHB még saját részvényesei előtt is titokban akarta tartani a kötvényeket jegyzők kilétét?

Ha igen, miért? Ha nem, mikor kíván az MNB vizsgálatot indítani a körülmények tisztázása, és az esetleges jogsértések feltárása céljából?

A jegybank alelnöke szerint ez olyan kérdés, amely a Polgári Törvénykönyv hatálya alá esik és túlmutat az MNB feladatkörén, az FHB érdekkörében esetlegesen felmerült társasági jogi problémákkal összefüggésben az MNB nem indíthat vizsgálatot.

Korábban Matolcsy György sajtóinformációkra hivatkozott a Parlamentben, amikor Tóth Bertalan arról kérdezte: miért csak júniusban szabták ki bírságot a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Bankra, egy három évvel ezelőtti ügy miatt. A jegybank elnöke az MSZP-s képviselőnek azt mondta: azért indítottak most vizsgálatot, mert

egy sor olyan sajtóinformáció jelent meg az elmúlt hetekben, amelyek a hamis félretájékoztatásra utaltak.

Tóth Bertalan akkor arra is kíváncsi volt, kinek a biztatására került a 30 milliárdos kötvénycsomag egy külföldi közvetítőn keresztül az államhoz, hiszen a folyamat elindulásakor Matolcsy még nemzetgazdasági miniszter volt.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.