Pénzügy

17,2 milliós jegybanki bírságot kapott a Solar Capital fogyasztóvédelmi és működési vétségek miatt

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 10:31

Az MNB 17,2 millió forint bírság megfizetésére, s a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Solar Capital Markets Zrt.-t a működését érintő prudenciális és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt. A társaságnál feltárt szabályszegések a hazai tőkepiac biztonságos működését nem befolyásolják, s az ügyfeleknek nem okoztak érdeksérelmet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból végzett átfogó vizsgálatot a Solar Capital Markets Értékpapír Kereskedelmi Zrt.-nél (Solar Capital), amely keretében a befektetési vállalkozás tevékenységét, s a fogyasztóvédelmi előírások betartását is ellenőrizte. A jegybank a 2012. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Számos hiányosságot észlelt az MNB

A vizsgálat egyebek között a belső szabályzásra, a folyamatba épített kontrollpontok kialakítására, a nyilvántartások vezetésére, a portfóliókezelési tevékenységre, s az informatikai rendszerek működésére vonatkozóan talált hiányosságokat. Megállapította továbbá, hogy a Solar Capital tevékenysége során nem biztosította a jogszabályoknak megfelelően a saját tulajdonú, illetve az ügyfelek pénzügyi eszközeinek elkülönített kezelését, s annak ellenőrizhetőségét.

Az MNB átfogó ellenőrzése keretében fogyasztóvédelmi szempontból is vizsgálta a Solar Capital tevékenységét, s feltárta többek között, hogy a befektetési vállalkozás – a kockázati besorolást meghatározó – ügyféltesztek kiértékelésekor, az ügyletkötést megelőző tájékoztatása, s a panaszkezelési eljárása során nem minden tekintetben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Súlyosbító körülmények

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában összesen 14 millió forint felügyeleti és 3,2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki a Solar Capital-ra. Kötelezte továbbá, hogy 2016. május 15-ig, illetve június 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogsértések megszüntetésére, s erről – a belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be a jegybanknak. A kötelezés keretében a társaságnak gondoskodnia kell az értékpapír- és pénzszámla vezetést, a portfóliókezelést, a prudens adminisztratív rendet, az informatikai rendszert, a panaszkezelést, az ügyfél tájékoztatást, valamint belső szabályozását érintően feltárt hiányosságok megszüntetéséről. Teljes körűen meg kell felelnie az ügyfél pénzek és a saját tulajdonú pénzügyi eszközök elkülönített kezelésére, illetve ezek ellenőrizhetőségére vonatkozó jogszabályi előírásoknak is.

A bírság kapcsán súlyosító körülmény volt a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellege és az együttműködés hiánya. Nyomatékosan vette figyelembe a jegybank azt is, hogy a társaság többször hibásan értékelte az ügyfelek kockázattűrési képességét felmérő teszteket, s előzetesen nem figyelmeztetett, ha a fogyasztó – kockázati besorolása alapján – nem megfelelő ügyletkötésre készült megbízást adni. Enyhítő körülménynek számított a társaság csekély piaci súlya, a jogsértések előfordulásának egyszeri jellege, az, hogy a Solar Capital a hiányosságok egy részét már az eljárás során orvosolta, s hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.