Pénzügy

Erzsébet-program – így szabná át a kormány

erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )
erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )
Az Erzsébet-program kapcsán a kormánynak radikális változtatási tervei vannak.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) február végén kaszálta el a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt. Utóbbival kapcsolatban azzal volt gondjuk, hogy egyedüliként a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsáthatja ki az utalványokat (monopólium). És az EUB szerint a monopolhelyzetet nem indokolhatja az Erzsébet-program szociális tevékenysége sem. Amivel egyébként a kormány érvelt.

Nos, úgy tűnik, már meg is van a megoldás: Mint az Index kiszúrta, Balog Zoltán miniszter beadta az Erzsébet-program módosításáról szóló javaslatát. Ennek lényege, hogy lesz egy másik alapítvány is, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány átveszi a gyerektáborok részpiacát. És ők is értékesítenék az utalványokat.
Vagyis megszűnne a monopólium. (Persze ez még egyáltalán nem jelentené azt, hogy bárki bekapcsolódhatna a forgalmazásba. Így szerintünk kérdéses, hogy az unió megelégszik-e majd ennyi változtatással.)

Közben zajlik egy másfajta ötletelés is, amellyel Orbán Viktor állt elő csütörtökön: tulajdonképpen beszántanák a cafeteriát. (Jó kérdés, hogy akkor hogyan fog fennmaradni az Erzsébet-utalvány és -program.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik