számla (Array)
Pénzügy

Számlázási mizéria: a hibás teljesítési időpontot muszáj javítani

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 15:32

Korábban a témában:

A számla formai hibái mindig is nagy „kedvencei” voltak az adóhatóságnak, nemcsak nálunk, az Európai országok bürokratái ezzel biztosra mennek és kikényszerítik, hogy minden dátum pontos legyen. Most, hogy a folyamatos teljesítés szabályozását (amiről pl. itt olvashat) sikerült jó bonyolulttá tenni, indokoltabban merül fel, hogy az áfabevallások benyújtása előtt mi a teendő egy hibás teljesítési dátumú számlával – állítja Ruszin Zsolt adószakértő Adófórumon megjelent publikációjában.  

Az elmélet világos

Az adóhatóság hibás teljesítési időpont esetén megtagadhatja a levonható adót, azonban ez csak a legvégső lehetőség. A hivatalnál persze könnyen vérszemet kaphatnak a revizorok, ha olyan nagy összegű számlát látnak, amibe „bele lehet kötni”, ezért célszerű folyamatosan megkövetelni, hogy a megállapításokról az ellenőrzés során tájékoztatást kapjunk (Art. 97.§ (3)). A miniszteri indoklás ehhez még azt is hozzáfűzi, hogy a megállapításokról szóló tájékoztatás folyamatos! Így jogszabálysértést követ el az a revizor, aki a jegyzőkönyv átadásáig kivár a megállapítás közlésével, majd írásban „szúrja hátba” az adózót. Tipikusan ilyen eset a számla formai hibáira tett megállapítás eltitkolása, holott azt az adóhatóság saját irányelveiben is azt közlésre javasolja, sőt hiánypótlási felszólítást irányoz elő.

Amennyiben az ellenőrzés megállapítása szerint a gazdasági esemény a számlában foglaltak szerint megtörtént, azonban a számla az Áfa tv. által előírt, kötelezően szerepeltetendő adatok valamelyikét nem vagy helytelenül tartalmazza, az adóhatóság felhívja az adóalanyt a számla hibájának a kijavíttatására, illetve a hiányok pótoltatására. Amennyiben az adóalany a valós adatok alapján az Áfa tv. rendelkezéseinek megfelelően módosított számlát az eljárás során és az adóhatóság határozatának jogerőssé válásáig azt bemutatja, az adólevonási joga – az egyéb feltételek fennállása esetén – az adólevonási jog keletkezésének adómegállapítási időszakára, illetve az azt követő (elévülési időn belüli) adómegállapítási időszakra vonatkozóan sem korlátozható. (3010/2015 NAV útmutató, 39. pont)

Nem véletlen

Az adóhatóság nem véletlenül illesztette be a fentieket a gyakorlatába, hiszen a témában a belga bürokraták járták ki, az Európai Unió Bíróságánál (EUB), a C-271/12-es ügyben, hogy megtagadhassák az áfát, mert az ügyfél elkésett a hibajavítással. A per anyagjaiban azt olvashatjuk, hogy a belga adóhatóság aggályosnak tartotta a befogadott számlákat, arra hivatkozva, azok csak főösszeget tartalmaztak, anélkül hogy feltüntették volna az egységárat és a munkaórák számát. Az adóhatóság megállapításait követően – késedelmesen – megkapta ugyan a szolgáltatási szerződéseket, de azokról továbbra is hiányzott a pontos dátum. Az is zavarta a revizorokat, hogy a számlákon kézírással egészítettek ki a hiányzó adatokkal, így e számláknak semmilyen bizonyító ereje nem volt.

A bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy elvi és gyakorlati szempontból is helyesen járt el a belga adóhatóság, mert nem ellentétes a közösségi irányelvvel az egyenesen adózó számlák esetében a formai hibák számonkérhetőségének előírása, és annak a kijavítása a jogerős döntésig bezárólag kell, hogy megtörténjen. A javítás módját azonban a bírság nem kifogásolta, csupán annak elkésettségét! A fordított adózású számlák esetében más a helyzet, az adózó önmagának felszámított áfalevonását a hivatal formai okokból nem kifogásolhatja.

Nagy a kockázat

A fentiek alapján tehát sokat kockázat a könyvelő, ha egy hibás teljesítési időpontú számlával találkozik, és azt olyan számlakibocsátótól fogadták be, ahol nem várható a számla későbbi kijavítása – állítja Ruszin. Természetesen ez fordítva is igaz. A tartósan piaci jelenlétet garantáló vállalkozáshoz lehet ugyan fordulni a számla kijavítása érdekében, de az később is pótolható, a helyes teljesítési időpontban a hibás számla alapján is gyakorolható a levonási jog.

A NAV gyakran hivatkozik arra, hogy számítógépes számla csak számítógépes számlával javítható, és a papíralapú számlát is csak az azon történő „szabályszerű javítással” lehet alkalmassá tenni a levonási jog gyakorlására. Ez a vélelem túlságosan szigorú, túllép a levonási jog ellenőrzésével összefüggő közösségi irányelvek tartalmán. Főszabály szerint ugyanis az adólevonási jog nem korlátozható és bár Magyarországon nagy divat a számlakibocsátás formai szabályait tételesen előírni, arra a levonási jog gyakorlásának megtagadása során nem lehet hivatkozni. Ezt az adóhatóság által elhallgatott Pannon-Gép Centrum Kft ügyében mondta ki az EUB, amely végül a korábbi PM rendelet szigorú példányszámozási szabályainak hatályon kívül helyezéséhez vezetett. Az EUB azonban itt is kiemelte, hogy a Pannon-Gép Centrum számláin a teljesítési időpontot a kibocsátó kijavította, de a kijavítási módszer kapcsán azonban az EUB nem fogalmazott meg elvárást!

Tehát a hibás teljesítési időpont javítani kell!

A folyamatos teljesítéssel összefüggő bonyolult teljesítési időpontok miatt növekedhet az a többletadminisztráció, ami a hibás számla kijavításával függ össze. Szerencsés lenne, ha az adóhatóság Központi Irányítása tisztázná, hogy a kijavítás „módszere” mikor képezi akadályát a levonási jog gyakorlásának.

Ruszin Zsolt

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.