Üzleti tippek

Átlagon felül számláznak külföldre a magyar cégek

Számla (számla)
Számla (számla)
Magyarországon jelentősen több számlát állítanak ki külföld felé, mint az európai átlag.

Az európai cégek számláik 13 százalékát állítják ki külföldi üzleti partner felé – összegzi az EOS-csoport a fizetési szokásokat vizsgáló felmérésük alapján.

  • A teljes költségvetési évet tekintve Németországban állítják ki a legtöbb ilyen dokumentumot, ami az összes számla mintegy ötödét (21%) teszi ki.
  • A második helyen Magyarország áll 18%-kal.
  • A lista végén Görögország (7%) és Oroszország (4%) található.

A Magyarországon kiállított nemzetközi számlák legtöbbször a kis- és nagykereskedelem, a nemzetközi szállítmányozás, a munkagépbérlés, az építőipar és az idegenforgalom területéről kerültek ki az elmúlt két évben.

Szigorított számlázás

Az európai cégek egyre inkább érzik a nemzetközi üzleti tevékenység jelentőségét. A megkérdezett, külföldi értékesítési tevékenységet is végzők mintegy fele szigorított a számlázási és fizetési feltételeken, aminek oka a rossz vagy behajthatatlan kintlévőségektől való félelem.

Míg a nyugat-európai megkérdezettek 40%-a érzi kockázatosabbnak a külföldi számlázást a belföldinél, addig a kelet-európai cégek 38%-a vélekedik hasonlóan.

Magyarországon mindössze a cégek 30%-a érzi többletkockázatnak, ha külföldi partner számára állít ki számlát.

„Az, hogy egy vállalat mennyire érzi kockázatosnak a külföldi számlázását, alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fejlődését” – mondta Somodi Bernadett, az EOS KSI Kft. értékesítési vezetője. Számos vállalat nem is érzékeli a nemzetközi piacokban rejlő növekedési potenciált: mindössze a megkérdezettek 21%-a véli úgy, hogy növekedést regisztrál majd a nemzetközi értékesítés révén.

Vannak azért optimista országok, így például Németországban 29%, az Egyesült Királyságban 25% vár növekedést. Magyarországon ez az arány a megkérdezettek 19%-a, ami kevéssel a kelet-európai átlag alatt (21%) van.

Jogi akadályoktól tartanak

Az európai vállalkozások a legnagyobb kihívásként a külföldi országok jogrendszerét és szabályozási kereteit tekintik. Bár 44%-uk azt állította, hogy megbirkóznak a felmerülő akadályokkal annak érdekében, hogy hozzájuthassanak külföldi kintlévőségeikhez. A megkérdezett hazai társaságok 30%-a úgy véli, hogy külső kintlévőség-kezelő partner nélkül nehézségekbe ütközik a külföldi lejárt tartozások behajtása.

A reprezentatív felmérés során a TNS Infratest 2800 döntéshozót kérdezett meg Európa 13 országában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik