Pénzügy

Hiba a korhatár előtti ellátások folyósításánál? Erről szó sincs!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 01. 14. 10:12

Korábban a témában:

Szerdán írtunk róla, hogy a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (KNOÉ) közleményben szólította fel a kormányt, haladéktalanul intézkedjen, hogy az irányítása alatt álló Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a visszaható hatállyal a nyugdíjától megfosztott, korhatár előtti ellátottnak átminősített réteg járandósága vonatkozásában, a hatályos jogszabályok szerint járjon el. Az egyesület azt állította, hogy az ONYF nem érvényesítette az 1 százalékos szja-csökkentést a járandóság kiszámításánál, holott kellett volna.

Megkérdeztük a nyugdíjfolyósítót, valóban így van-e. Kiderült, hogy nem.

Ez a szabály

A vonatkozó törvény (5. § (2) bekezdés) értelmében a szolgálati járandóság továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak a 2011. decemberben járó szolgálati nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó összegével.

A szolgálati járandóság összege nem csökkenhet ezen jogszabály értelmében a 2012.  január  1-jét  megelőzően  hatályos  szabályok  alapján  csökkentett összegben  folyósított  szolgálati  nyugdíj  esetén  a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százalékának a szolgálati nyugdíj – 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok szerint – csökkentési mértékének megfelelően csökkentett összege alá. (Lehet, hogy ez egy kicsit bonyolultan hangzik, de mindjárt összefoglaljuk egyszerűbben is.)

A 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok alapján teljes összegben folyósított szolgálati nyugdíj esetén a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka alá nem csökkenhet, ha a jogosult 2011. decemberre járó szolgálati nyugdíjának havi összege ezt az összeget meghaladta.

Mit jelent ez?

Az említett jogszabály rövid lényege az, hogy a nyugdíjfolyósító adatai szerint sok olyan ellátott (4746 fő) van jelenleg, akinek eleve nem 16 százalékos szja-levonást alkalmaztak 2016. január 1-jét megelőzően, hanem annál kevesebbet. Vagyis ők eleve kedvezőbb helyzetben vannak szja-levonás szempontjából, mint a többiek. Ebből következik, hogy őket nem érintette az adócsökkentés. Hiszen az ő ellátásukat a korábbiakban is az aktuális szja-nál kisebb mértékben csökkentették – írta megkeresésünkre az ONYF.

Jelenleg egyébként összesen 24 800-an kapnak korhatár előtti ellátást (=szolgálati járandóságot), és a többségnél (20 054 fő) érvényesítette a nyugdíjfolyósító januártól az szja-csökkentést – nyugatattak meg. Az ő járandóságuk tehát nemcsak az 1,6 százalékos nyugdíjemelés, hanem az szja-csökkentés miatt is emelkedett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.