Pénzügy
Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenõrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyûlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fûtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jöhet az első olyan ország, ahol eltűnik a készpénz

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 10. 22. 07:00

A legóvatosabb becslések szerint 2020-2030-ra eltűnhet a fizikálisan is megfogható pénz, a kártya és a mobilos fizetés lehet az úr. Nem Magyarországról beszélünk, mert mi tömött pénztárcával megyünk mindenhová. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A svéd Royal Institute of Technology friss kutatása szerint a skandináv ország lehet az első, ahol eltűnhet a készpénzforgalom. Pontos dátum nincs, a legóvatosabb becslések szerint is évtizedek kérdése még ez, de készülnek rá. Évről évre kevesebb pénz kering, a kártyás fizetés mellett pedig a mobiltelefonos is növekszik. Ezzel pedig jól jár a svéd nemzeti bank, mivel nem kell a pénznyomtatásra költeniük.

ATM is alig van

Alacsony a készpénzhasználatunk, ráadásul ami van, az is folyamatosan tűnik el a forgalomból

– mondta Niklas Arvidsson, a stockholmi intézet vezetője. Majd hozzátette, tisztában van vele, hogy más országokban még pótolhatatlannak tűnik a készpénz. A svédeknél kártyával fizetnek az újságosnál, a buszjegyért, a sarki boltban, szinte mindenhol. A svéd kereskedelmi szövetség is úgy látja, hamarosan eltűnhet a készpénz.

Az Európai Központi Bank adatai szerint az országban bankautomata is alig van:

egymillió lakosra 359 darab jut belőle, ez a legalacsonyabb szám, az európai átlag 864. A svéd Riksbank adatai szerint a készpénzfelvételek 41 százalékát a 100 korona alatti összegek felvétele teszi ki, ami azt jelzi, hogy nagy összeget nem szívesen tartanak maguknál a svédek.

A Svéd Országos Nyugdíjas Szervezet azonban aggódik. Négyszázezer nyugdíjast képviselnek, hét százalékuk még soha nem használt bankkártyát, őket érzékenyen érintené, ha eltűnne a készpénz. De nem ez az egyetlen intő jel, egy nyári zenei fesztiválon kitört a káosz, amikor készpénzmentesként hirdették meg, az elektronikus fizetési rendszer pedig váratlanul összeomlott.

A tanulmány is arra figyelmeztet, hogy teljes egészében nem lehet eltünteti a megfogható pénzt az országból addig, amíg az emberek ragaszkodnak hozzá, de a mértékét a minimálisra lehet csökkenteni.

Mindenben elsők

A svédek mellett a dánok és az izraeliek is folyamatosan csökkentik a forgalomban lévő pénz mennyiségét. Az ok egyértelmű.

Nemzetgazdasági szinten a számlapénz költsége a készpénzhez képest minimális, kényelmesebb az eladónak és a vevőnek is. Ha a nemzeti bankok visszafognák a készpénzkibocsájtást, az fehéríteni a gazdaságot és az adóelkerülés is nehezebb lenne.

Svédországban a forgalomban lévő készpénz GDP-hez viszonyított aránya 2011-ben 2,68 százalék volt, Izraelben 5,4 százalék. (A magyar helyzetről később lesz szó részletesen.)

Érdekesség, hogy Európában a svédek bocsájtottak ki először bankjegyeket, 1661-ben. Most ők lehetnek az elsők, akiknél eltűnik.

Pénzbe kerül a sok pénz

A tavalyi MNB-jelentés szerint Magyarországon drasztikusan megnőtt a forgalomban lévő készpénz havi állománya, közel 3400 milliárd forint volt a havi készpénzállomány, ami a GDP több mint 11 százaléka. Röviden már írtunk róla fentebb, hogy miért problémás a sok pénz. Drága.

Sok múlik a Matolcsy vezette MNB-n MTI Fotó: Kovács Tamás
Sok múlik a Matolcsy vezette MNB-n
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszabban: drága, de nagyon. A készpénzt le kell gyártani (erre éves szinte több milliárdot költ a jegybank, főleg, hogy új húszezres is érkezik idén), ki kell szállítani a bankfiókokba, ami pedig ott feleslegként keletkezik, el kell szállítani a nap végén, mivel a bankok nem raktároznak a szükségesnél többet.

Tranzakciós illeték versus ingyenes készpénzfelvétel

Hogy miért ragaszkodunk ennyire a készpénzhez, annak több oka is van. A kormány az egyik. Miután bevezették a tranzakciós illetéket 2013 év végén (amit minden tranzakció után meg kell fizetniük a pénzügyi szolgáltatóknak, készpénznél és elektronikus tranzakcióknál is), drágább lett bankolni.

A másik ok Sándorfalvi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerint a pénzügyi rezsicsökkentés, vagyis a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, összesen maximum százötvenezer forint értékben. Ez is arra ösztönöz, hogy több készpénz legyen nálunk. Sándorfalvi szerint ugyanakkor nem nőtt drámai mértékben a készpénzhasználat ennek köszönhetően, de mindenképpen van egy készpénzhasználatot konzerváló hatása. A magyar ember pedig szeret készpénzzel vásárolni, a Nielsen idevágó felmérése szerint a magyarok 57 százaléka a készpénzt preferálja, a megnövekedett költségek ellenére.

A szakértő érez egy kis ellentmondást az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége és az MNB által elindított POS-terminál telepítési programja között, ez utóbbi ugyanis a bankkártyás fizetés elterjesztését szolgálná. Sándorfalvi ugyanakkor pozitívumként értékeli, hogy a magyar fogyasztói réteg esetében növekszik az on-line és a kártyás vásárlás mértéke is.

A törvény nem, csak a modernizáció segíthet

A szakértő szerint azért is magas a magyar készpénzforgalom, mert a betéti kamatok alacsonyak, így az emberek nem teszik bankba a megtakarításaikat. Sándorfalvi szerint ez azért nem ad teljes képet, mert azt ugyanakkor elfelejtjük, hogy az infláció negatív, vagyis nem feltétlenül indokolt otthon tartani a pénzt.

Azt lehetetlen megmondani, hogy itthon mikorra jöhet el a készpénzmentes élet (egy brit férfi 2008-ban tíz hónapig kipróbálta), Sándorfalvi szerint

ha nem történik valamilyen törvényi változás, akkor ez egy lassú, elhúzódó folyamat lesz, ahol csak a modernizáció segíthet.”

Mégis, mi a baj a készpénzzel?

Egész egyszerűen az, hogy a mozgása lenyomozhatatlan és a feketegazdaság melegágya. Az akármilyen jellegű – nem csak és kizárólagosan a politikai – korrupció elengedhetetlen tartozéka az ilyen-olyan boríték, tele készpénzzel.

Ráadásul a készpénz önmagában terméketlen, könnyen ellopható, sokba kerül megvédeni. Gondoljunk csak bele, a már említett 3400 milliárd forint azt jelenti, hogy minden magyar háztartásra jut egymillió forint, amit otthon őriz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.