Pénzügy

Megfulladunk a készpénzben

atm kijevben (atm, kijev, )
atm kijevben (atm, kijev, )

A most megjelent friss jegybanki adatsor szerint 2014 decemberében közel 153 milliárd forinttal ugrott meg a készpénz mennyisége. Egy tanulmány szerint a tranzakciós illeték és havi 150 ezer forintig illetékmentesen felvehető készpénz áll a jelneség mögött, 

Négy év alatt több mint 1600 milliárd forinttal nőtt a gazdaságban keringő készpénz állománya. Csak decemberében közel 153 milliárd forinttal ugrott meg a készpénz mennyisége. Mindez a kormány „pénzügyi rezsicsökkentésének” következménye, ami ez a cégeket jobban érinti, mint a magánszemélyeket – írta az Én pénzem blog. 

A 2013 elején bevezetett tranzakciós illeték, illetve a 2014 elejétől havi 150 ezer forintig illetékmentesen felvehető készpénz oda hatott, hogy az emberek “a párnacihában” tartják a pénzüket.  Aligha véletlen, hogy a lakossági bankszámlák száma a tranzakciós illeték bevezetése óta majdnem 350 ezerrel csökkent. Még nem biztos, hogy megállt a folyamat, a magánszemélyek ugyanis 2014 harmadik negyedévében hatvanezer bankszámlát szüntettek meg (ennél frissebb adatot még nem ismerünk). A cégeket a tranzakciós adó ráadásul jobban érinti, hiszen minden átutalás nagyobb költséget jelent számukra.

Nem árt emlékeztetni, hogy a fejlett világban ezzel éppen ellentétes trend figyelhető meg. Azaz egyre jobban szorul vissza a készpénzhasználat, és terjed a bankkártyahasználat, az átutalás az egyre csökkenő tranzakciós költségek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik