Pénzügy

Indexerősödéssel nyithatnak az európai tőzsdék

tozsde(210x140).jpg (Array)
tozsde(210x140).jpg (Array)

Kedden a nap fő piacmozgató eseménye az euróövezeti állam- és kormányfők Görögországgal foglalkozó csúcsértekezlete lesz. Mindenki az új görög javaslatokat várja.

Piaci várakozások szerint emelkedő indexekkel nyithatnak kedden a főbb európai tőzsdék.

A Reuters hírügynökség piaci szakértőket idézve a londoni FTSE-100 indexnél 12 pont, 0,2 százalék, a frankfurti DAX indexnél 9 pont, 0,1 százalék, a párizsi CAC-40 indexnél 2 pont emelkedést valószínűsített.

Tőzsdei elemzők a Dow Jones hírügynökségnek szintén “emelkedő indexeket” jeleztek előre a piacok európai nyitására anélkül, hogy számszerű becslésekbe bocsátkoztak volna, mondván, némi “idegességet” okoz ugyan a görög válság alakulása a piacokon, pániknak azonban nyoma sincs.

Hétfőn az európai indexek nagyot gyengültek, a londoni FTSE-100 0,76 százalékot veszített, a frankfurti DAX pedig 1,52, a párizsi CAC-40 2,01 százalékot.

Mindenki az új görög javaslatokat várja

Kedden a nap fő piacmozgató eseménye az euróövezeti állam- és kormányfők Görögországgal foglalkozó csúcsértekezlete lesz, amelyen Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfői megállapodása értelmében Görögország a várakozások szerint új javaslatokat terjeszt elő a hitelezőknek.

A görög bankrendszer egyébként “takaréklángon” ugyan, de tovább működik. A görög kormány hétfőn további két nappal meghosszabbította a bankok és a tőzsde múlt héten elrendelt zárva tartását. A 60 eurós készpénzfelvételi limiten nem változtattak. Az EKB kormányzótanácsa pedig hétfő este a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatás folyósításának folytatásáról döntött.

Ami még mozgathatja a piacokat

A főbb makroadatok közül kedden a májusi német ipari termelés, a májusi brit ipari termelés, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének júniusi alakulása jöhet számításba piacmozgató tényezőként.

A vállalati hírek közül a Marks and Spencer Group PLC első negyedéves eredmény beszámolója, valamint a német ProsiebenSat.1 tévéadó és az Axel Springer kiadóvállalat lehetséges egyesülése okozhat árfolyammozgást. A két német médiacég együttes piaci tőkeértéke 14,4 milliárd euró, egyesülésük teljesen átalakíthatja a legnagyobb európai nemzetgazdaság, Németország médiapiacát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik