Gazdaság

Merkel és Hollande visszavárja a görögöket

Merkel és Hollande (Array)
Merkel és Hollande (Array)

Tiszteletben tartjuk a görögök szavazatát, és meghallottuk minden demokratikus görög párt üzenetét arról, hogy az eurózövezetben kívánnak maradni. Az ajtó nyitva áll a tárgyalások előtt - mondta a francia államfő a német kancellárral tartott rövid sajtótájékoztatóján.

Francois Hollande hozzátette, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek “komoly, hiteles és konkrét javaslatokat” kell tennie. “Nincs sok időnk. A helyzet sürgős Görögország számára, és sürgős Európa számára is” – hangsúlyozta. A két ország vezetője a vasárnapi görög népszavazás eredményéről egyeztetett, amelyen a nemzetközi hitelezők által javasolt megállapodást elutasítók tábora győzött.

Angela Merkel is úgy fogalmazott, hogy “az ajtó nyitva áll a tárgyalásokhoz”. Ugyanakkor megerősítette, hogy a “feltételek nem adottak az európai stabilitási mechanizmus konkrét programjáról az újabb tárgyalásokhoz”. Ezért “nagyon pontos javaslatokat és programot” várnak az európai partnerek a görög miniszterelnöktől.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a görög nép döntésének tiszteletben tartása mellett, “meg kell hallgatni az eurózóna 18 tagjának álláspontját is”, mert “az is a demokrácia” része. “19-ünknek ugyanaz a valutája. Azaz mindenkinek felelősen kell viselkednie és szolidaritást kell tanúsítania” – mondta a német kancellár.

Az euróövezet tagállamainak állam és kormányfői kedden rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a görögországi helyzet megvitatása céljából, ahol Görögország várhatóan új javaslatokat terjeszt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik