Pénzügy

Zuhannak a tőzsdék

tozsde(210x140).jpg (Array)
tozsde(210x140).jpg (Array)

Ahogy sejteni lehett, a görög "nem" betett az árfolyamoknak: meredek a csökkenés a részvénypiacokon Európában és Ázsiában is.

Nagyot csökkentek az indexek a 9 órás nyitáskor Európábana a főbb európai tőzsdéken.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 index csaknem 45 pontot, 0,67 százalékot veszített közvetlenül nyitás után. Frankfurtban a DAX-30 41 ponttal, 0,37 százalékkal gyengült. Párizsban a CAC-40 mutató 27 ponttal, 0,57 százalékkal esett.

Pénteken veszteséggel zártak az európai tőzsdeindexek. Londonban a FTSE-100 0,67 százalékkal esett. Frankfurtban a DAX 0,37 százalékos mínusszal végzett. Párizsban a CAC-40 0,57 százalékkal gyengült.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,34 pontos csökkenéssel, 21 872,44 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,01 százalékkal gyengült.

Eséssel indították a hetet a főbb részvénypiacok Ázsiában is

Japánban a Nikkei-225 index több mint 2 százalékot veszített hétfőn, Dél-Koreában a Kospi mutató 2,3 százalékkal zuhant, Ausztráliában az ASX S&P-200 több mint 1 százalékot esett, és csökkentek a tajvani és a délkelet-ázsiai indexek is. Hongkongban a Hang Seng csaknem 4,5 százalékos mínuszban volt.

Egyedül a sanghaji tőzsde volt pozitív tartományban, a kereskedés vége felé 0,5 százalékkal volt magasabban mint a pénteki záráskor. Ezzel megállt az index hetek óta tartó meredek lejtmenete.

A görög “nem” hatása

Pánik nem tört ki, de egyértelműen negatív hatása volt a vasárnapi görögországi népszavazásnak – magyarázta egy ázsiai részvénykereskedő. A referendumon a szavazók több mint 60 százaléka elutasította azokat a takarékossági intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők elvárnának Görögországtól a csődben lévő országnak nyújtandó pénzügyi mentőcsomag fejében. Az eredmény meglepte a piacokat, mert az utolsó közvélemény-kutatások azt mutatták, nagyjából egyenlő a hitelezők javaslatait elfogadó és az azt ellenző tábor. Jelenleg nagy a bizonytalanság, hogy kompromisszumra jutnak-e egymással a görög kormány és a hitelezők.

A szakértők szerint ezért sok befektető Ázsiában is a részvényekből biztonságosabb eszközökbe, például amerikai államkötvényekbe vagy más állampapírokba csoportosított át. Olyan eszközökbe, amelyek nincsenek annyira kitéve a piaci turbulenciáknak.

Az olaj ára esett. Az északi-tengeri Brent alaptípusból egy hordó (159 liter) ára 73 centtel, 59,59 dollárra csökkent. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajtát 54,74 dolláron jegyezték, ami meredek, 2 dollár 19 centes csökkenés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik