állampapír (állampapír)
Pénzügy

Az NGM így fényezi az állampapírokat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 08. 10:35

A minisztérium a megbízhatóságot hangsúlyozza, és az emberek vevők erre az üzenetre a brókerbotrányok után.

Korábban a témában:

Nagyon népszerű az állampapír-vásárlás

A márciusi lakossági állampapír-piaci statisztika is alátámasztja, hogy a magánbefektetők hosszú távon is állampapírokban helyezik el a megtakarításaikat, hiszen kiemelkedő mennyiségben fektettek be újra az állam által kibocsátott értékpapírokba.

Megbízható újrabefektetőkké váltunk

Márciusban több mint 300 milliárd forint értékben vettek lakossági állampapírokat, ebből 193 milliárd forint volt az a mennyiség, amit újrabefektetett a lakosság. A nettó értékesítés 112 milliárd forintot tett ki, ennyi friss tőkét vonzott a lakossági állampapírpiac.

Az államnak persze hogy jó

Az állam szempontjából is előnyös, hogy nő a lakosság szerepe az államadósság finanszírozásában. Az emberek az államkötvények után kapott kamatot jellemzően belföldön használják fel, így a költségvetési kamatkiadások nem áramlanak ki az országból. A magas újrabefektetési arány tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá teszi a finanszírozást, ami erősíti az ország stabilitását.

Így fényezik

Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak. A papírok jegyzéséhez a Magyar Államkincstár ingyenes számlavezetést kínál, webes és okostelefonos hozzáféréssel. Emellett a lakossági államkötvények kamata után nem kell egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetni, tartós befektetési számla (TBSZ) esetén pedig 5 éves futamidő után kamatadót sem.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.